• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Велизар Енчев: От Европейските избори зависи дали правителството на ГЕРБ ще бъде детронирано

Велизар Енчев: От Европейските избори зависи дали правителството на ГЕРБ ще бъде детронирано

/КРОСС/ "От този вот зависи дали ще има предсрочни парламентарни избори, на които ГЕРБ да бъдат окончателно детронирани от властта. За 10 години те показаха какво могат, по-точно какво не бива да се прави". Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България" д-р Велизар Енчев в Кюстендил. Според него това са първите европейски избори, на които се говори най-малко за Европа и повече за България. Той призова кюстендилци да подкрепят листата на „БСП за България", за да живеем по европейски и да стартира процес на рестартиране на системата, която да изхвърли антиевропейската партия ГЕРБ и нейните организации.
"На тези избори ние решаваме европейското бъдеще на България. Не е нормално Европа да се управлява толкова време от десни и консервативни правителства, които доведоха до там нещата, че Великобритания напуска ЕС заради изключително погрешната политика на Ангела Меркел", категоричен беше Енчев.
По-рано през деня кандидатът за евродепутат от "БСП за България" се срещна с жителите на община Бобов дол. „Това са първите избори, които са европейски, но по същество са вот на доверие или недоверие към правителството. Всеки трябва да гласува и всеки, който мисли с главата си трябва да гласува с №18, защото БСП е единствената сила, която може да порази ГЕРБ. Победа на БСП може да предизвика парламентарни избори и да трасира пътя за успеха на местните избори, тъй като не е тайна, че ГЕРБ държи почти цялата местна власт. Ако сега победим, ще повторим и на местните избори тази победа, ако изгубим, прогнозата е много мрачна", заяви при посещението си днес в Бобов дол Велизар Енчев.
Той представи акцентите в платформата на социалистите пред препълнена зала от членове и симпатизанти на партията, общинския й председател Елеонора Христова, кмета на Бобов дол Елза Величкова. "Всички европейски депутати от България, независимо дали са от управляващите или от опозицията, са в подкрепа на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Ако искаме да се върне доверието в правосъдната система в България, ако изобщо има правосъдна система, трябва да се избере главен прокурор, който ще въведе ред", заяви той. Като втора цел Енчев посочи създаването на фонд за демографски застрашените страни в ЕС, в който България да е най-големият получател. "Нашата група може да се бори за създаването на поста еврокомисар по демографията. От всички партии вече се говори за европейска минимална заплата, но аз правя едно допълнение, защото от 15 години съм говорител на Пенсионерските съюзи в България. За всяка държава минималната пенсия не трябва да бъде по-ниска от прага на бедността, а при нас той е 350 лева", посочи кандидатът за евродепутат. "Ще отстоявам и в рамките на преговорния процес между Турция и Европейския съюз за визовия режим и икономическото партньорство, нашата група да наложи меморандум или резолюция, с която Европейският парламент призовава Република Турция да започне преговори с България за изплащането на дълга към тракийските бежанци за техните имоти, присвоени от Турция през 20-те години на миналия век. Мисля, че това е нещо постижимо и тук няма да срещна подкрепата на ГЕРБ и ДПС, но това е национална кауза и се надявам главният адвокат на Реджеп Ердоган в Европейския съюз Бойко Борисов, да нареди на своята група да подкрепят тази кауза, защото става дума за няколко милиарда лева, които по Ангорския договор Турция не е отрекла, че дължи", коментира още Енчев. Според него, ако един евродепутат обещае, че може да изпълни повече от 2-3 неща, ще излъже. "Реалното е толкова и да не забравяме, че България има 17 депутати в ЕП и тежестта им не е голяма, но затова пък като най-бедната и най-болната държава в Европейския съюз ние трябва да бъдем най-гласните. Ако изборите бяха днес БСП категорично ще победи, важното е с каква разлика", категоричен е Велизар Енчев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.