• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"KPMG - България" обжалва глобата за КТБ

"KPMG - България" обжалва глобата за КТБ

/КРОСС/"KPMG - България" обжалва глобата от общо 200 хил. лв., която Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) й наложи, съобщава "Капитал". Преди три седмици регулаторът гласува дали да отнеме лиценза на предприятието и на двамата одитори, извършвали одитите на КТБ от 2009 до 2013 г. заради съществени пропуски. В крайна сметка членовете й гласуваха за по-лекото наказание - санкция от 100 хил. лв. за "KPMG - България" и общо 100 хил. лв. за двамата одитори - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев.

В последния ден на крайния срок "KPMG - България" обжалва като неоснователни и глобата за самото предприятие, и наказанието за двамата одитори. Производството в съда ще бъде на две инстанции (първата е районен съд) и докато магистратите не се произнесат окончателно, няма да е ясно дали фирмата ще има наказание за казуса КТБ.

Според доклада от разследването на регулатора одитите на КТБ са изпълнени със съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните одиторски стандарти. Освен това KPMG не са подхождали с нужната критичност към информацията, предоверявали са се на вътрешния контрол на КТБ и са пропуснали обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама. Вероятно точно тези твърдения иска да оспори одиторът, за да не тежат в бъдеще на имиджа му.

При решението за отнемането на лиценза регулаторът на одиторите се скри зад описания в закона анонимен вот и само двама от петчленния орган обявиха гласуването и мотивите си. Това бяха председателят Ваня Донева и доц. Симеон Милев, които са подкрепили най-тежката санкция. Останалите членове, двама от които са гласували против, не пожелаха да съобщят вота и мотивите си. В началото на февруари регулаторът ще трябва да се яви пред парламентарната комисия за борба с корупцията, където да обясни подробности по доклада си за одитите на КТБ.

Централната банка не е предприела нищо по отношение на "KPMG - България" след констатациите на регулатора и въпреки че наети от централната банка други одитори излязоха с анализ за дупка от над 4 млрд. лв. в КТБ. "KPMG - България" одитира пък, както самата БНБ, така и десет търговски банки.

От БНБ не отговориха какви мерки ще предприемат, въпреки че въпросите им бяха изпратени преди една седмица. По неофициална информация на заседание на управителния съвет все пак е било обсъждано как да процедира с одитора си след глобата.
"KPMG - България" е одитирала през миналата година отчетите на Банка ДСК, Райфайзенбанк, Българската банка за развитие, Общинска банка, Търговска банка Д, Инвестбанк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка, Банка Пиреос и Алианц банк, показа справка на "Капитал" в Търговския регистър.
Главният одитор на БНБ Иван Мавров е член и на регулатора над одиторите и е сред тези, за които се твърди неофициално, че са гласували за по-леко наказание за "KPMG - България" и против отнемането на лиценза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Светльо

Не разбирам, къде е вината на КПМГ при положение, че Цв. Василев е манипулирал и тях с невярна информация. Много ясно, че ще обжалват и са в пълното си право.

27.01.2015 22:50:34

Ивана

Не съм и очаквала друго.

27.01.2015 18:20:49

иво прокопиев

стига платени статийки

27.01.2015 12:06:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.