• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Посланик Макаров за руския газ, посещението на Путин в България и конфликта в Украйна

Посланик Макаров за руския газ, посещението на Путин в България и конфликта в Украйна

/КРОСС/ На 12 декември Руския културно-информационен център (РКИЦ) се състоя годишната среща на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров с български журналисти.

"Днес е един паметен ден за нас, видяхте изложбата при влизането в залата. Руската Федерация отбелязва  25 години  от  приемането на Руската конституция",  отбеляза н. пр. Макаров.

„Защо да се страхуваме от втечнения американски газ, той е доста по-скъп от природния, а отделно трябва да се докарва с танкери и да се съхранява.”  – отговори посланикът.

"Има два варианта за „Турски поток" - или минава през Гърция, или - през България, но за руската енергетика този проект е приоритетно да минава през България, подчерта Макаров. "На срещата между Путин и Ципрас, не бе отбелязано нищо официално. Най-вероятно ще има въпроси от страна на Брюксел по „Турски поток”, но що се отнася до Турция, те не са страна членка на ЕС и там ще се постигнем консенсус по-бързо."

"През следващата година се навършват 140 години от зараждането на дипломатическите отношения между България и Русия. Във връзка с това и от българската, и от руска страна е взето решение да се открие бюст-паметник на граф Игнатиев в центъра на София”, каза Макаров.

Макаров сподели, че е в България вече две години и се чувства много комфортно, когато пътувам из страната. "Виждам, че хората са заинтересовани от развитието на отношения между двете страни", заяви посланикът и добави, че има десетки побратимени български и руски градове и отношенията помежду им в икономически и културен план са много добре развити.

"Русия няма военни конфликти с България и искренно се надявам да няма за напред. Ако ракети на НАТО бъдат изстреляни от българска територия и бъдат насочени към Русия, това вече е друг разговор и влиза в друга категория. Винаги съм подчертавал, че не трябва да има провокация от трети страни в конфликта." Това отговори посланикът на въпроса за това как ще реагира Русия, ако има американски кораби в нашето пристанище.

На въпрос относно спекулациите за участие на Русия в протеста на „жълтите жилетки” във Франция Макаров шеговито отбеляза: „Къде не сме участвали още?”. Той допълни, че вече е на мода демонизирането на Русия и че сега е модерно да се въвеждат санкции.

На следния въпрос: "С какво си обяснявате демонизирането на Русия?". Посланикът на Руската федерация в България отговори: "След разпадането на СССР, се появиха много държави, но дойде президентът, който установи ред, и не допусна разделянето на страната на още по-малки парченца. Русия има свое мнение и не може да се съобразява с това на всяка една държава. Тук, в България, аз изобщо не виждам тази демонизация. Страната ви е приятелски настроена спрямо руската държава и руския народ и хората са близки до нас", завърши посланикът.

"Работи се, обсъжда се, но няма нищо конкретно, всеки разбира, че от тази визита трябва да има резултат, не само дошъл, видял и си тръгнал", такъв беше отговорът на въпроса относно предстоящото посещение на Владимир Путин в България. Макаров подчерта, че руски президент не идвал тук от 11 години и вече наистина е време да го направи. „Повярвайте, като посланик ще бъда най-щастлив при идването на руския президент в България. Искренно се надявам това да стане факт и ще работя в тази посока.", каза посланикът.

Посланик Макаров направи и кратък коментар относно конфликта в Украйна. Той сподели, че Порошенко вече губи позиции и едва ли ще стигне и до втори тур на изборите, затова истерично предприема необмислени действия, като въвежда военно положение. Според него ситуация не е проста, тъй като украйнският президент има поддръжката от страна на САЩ и Европа. "Цялата тази ситуация изобщо не представлява конфликт между две братски държави като Украйна и Русия.", отбеляза посланикът.

В края на дискусията Макаров сподели, че много харесва Коледа, ще участвам в този празник тук и ще посрещна новата 2019 година в България, за да може следващата година да бъде още по-успешна и за двете държави.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.