• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Драгомир Стойнев: Да увеличим помощите за отглеждане на дете между 1 и 2 години на минималната работна заплата

Драгомир Стойнев: Да увеличим помощите за отглеждане на дете между 1 и 2 години на минималната работна заплата

/КРОСС/ „Считам, че трябва да дебатираме предложението ни за увеличение на помощите за отглеждането на дете между 1 и 2 години, защото имаме проблем от националната сигурност - ние просто изчезваме като нация. Няма друга държава, която толкова бързо да се топи. Не смятам, че е такъв голям проблем на бюджета - да не можем да осигурим тези средства за отглеждане на дете между 1 и 2 години, защото става въпрос за бъдещето на тази страна. Искаме да вдигнем тези помощи от смешните 380 лева на минималната работна заплата". Това заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев. По думите е нормално държавата да отговори подобаващо в този период за отглеждане на детето, когато този човек е бил коректен към осигурителната система.

Виолета Желева: 380 лева е безумно ниско ниво на обезщетение - близко до линията на бедност
„Нашето предложение е обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна да бъде обвързано с минималната работна заплата - или да бъде увеличено на 650 лева за 2020 година. Тук става дума за обезщетения за отглеждане на деца за майки с осигурителна история, които имат осигурителни права". Това заяви депутатът от „БСП за България" Виолета Желева. „Няма механизъм, който справедливо да регламентира това обезщетение през годините. Това обаче не бива да бъде оправдание да бъдат пренебрегвани тези осигурителни права и да се замразяват тези обезщетения на безумно ниско ниво - 380 лева- Това ниво е близко до линията на бедност", категорична бе Желева.

Весела Лечева: Предлагаме увеличаване на обезщетенията за майките, защото тяхното състояние в малките общини е изключително тревожно

"Бюджетът за Държавното обществено осигуряване разглежда един от основните социални проблеми, свързан не само с размера на пенсиите, а и с основната политика по отношение на демографското състояние на България. Вие всички знаете таблиците, които отреждат на България начело на всички негативни класации по отношение на демографските показатели, по отношение на смъртност, раждаемост, миграция, доходи, бедност, размер на пенсии - всичко това, което определя състоянието на България в демографска криза. Днес ние предлагаме пакет от мерки за справянето с тези въпроси, които предлагаме вече трета поредна година. Предлагаме увеличаване на обезщетенията за майките за отглеждане на деца от една до две години, защото тяхното състояние в малките общини е изключително тревожно". Това каза Весела Лечева, народен представител от ПГ "БСП за България".
Тя призова поне новият социален министър Сачева да сподели своята политическа воля, поради нежеланието на парламентарната група от управляващото мнозинство да участва в дебата.

Валери Жаблянов: Към кого е насочена социалната политика, щом не е нито към младите, нито към старите

"Каква е философията на социалната политика в България? Защото министерството не е само на социалната политика, а и на труда. Между тези две области трябва да има връзка. Вие казахте, че целта е на социалната политика е да се постигнат някои баланси. Балансите в обществото по отношение на доходите и неравенството са изначално нарушени. Те са нарушени от господството на пазарните отношения, от неравенствата в доходите и възможностите и в експлоатацията на човешкия труд. След като казвате, че в бюджета са важни не числата, а разумът, след като не може за пенсионерите и след като не може и за майките - не може за старите, не може и за младите, към кого не насочена социалната политика"? С тези думи се обърна Валери Жаблянов, народен представител от ПГ "БСП за България", към социалния министър Деница Сачева.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.