• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България

Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България

/КРОСС/ Удовлетворени сме от заявката на 13 участника в реализацията на проекта АЕЦ „Белене". Това заяви на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков.
"Това е много силно потвърждение на анализа, който АБВ направи в годините и с който аргументирахме необходимостта от незабавно реализиране на „Белене". Участието на 13 кандидати, в това число стратегически инвеститори, ключови компании със световна значимост с декларации за продуктово инвестиране, воля да се ангажират като миноритарни участници и декларации за закупуване на ток са доказателство, че ПП АБВ е права да се стартира изграждането на 100% държавна централа. Представителите на Китай и Русия, които участваха в преговорния процес, винаги са посещавали Сърбия и Северна Македония с готовност предварително да договорят изкупуване на електроенергия. За нас е непонятно защо България не го прави, а го прави стратегически инвеститор", коментира председателят на ПП АБВ.
Румен Петков определи реализирането на енергийния проект като много сериозен знак към българския бит и икономика.
„Ние даваме възможност на българския бизнес в дългосрочен план да купува енергия на стабилна предсказуема цена. Изграждането на АЕЦ „Белене" ще даде тласък на Централна и Северна България", каза още Петков.
Председателят на ПП АБВ изрази убеждение също, че решението е закъсняло, независимо, че е значимо и решително. Той подчерта необходимостта от това да бъде преодоляно забавянето и допуснатите зависимости против националния и обществен интерес. Петков обаче е категоричен, че не бива да бъде забравян корена на грешките - 2008 година проектът беше спрян от Сергей Станишев, в последствие, замразен от Бойко Борисов, днес налице е възможност за голяма крачка, която да отговори на обществените потребности - крачка, която да даде друг тласък на развитието на България и друго отношение на инвеститорите към страната ни.
Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева посочи, че реализацията на ядрената централа дава други гаранции за екологичната сигурност на България. Това е важен проект и за енергийната, и за националната сигурност, добави тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.