• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

BILLA: Продавачът се продава

BILLA: Продавачът се продава

/КРОСС/ Veni, vidi, vici - дойдох, видях, победих. С малки разминавания в очакванията за времевия хоризонт между втората и третата стъпка, така големите чуждестранни вериги си представят проникването си на малък пазар като българския. Особено когато става въпрос за най-мощните от тях - организира се мащабно навлизане, наливат се милиони за наемане и покупка на площи и маркетинг, а заложеният резултат е голям пазарен дял, определена печалба на даден етап и по възможност лидерска позиция. Ако това не се случи за планираното време - няма смисъл. Следва продажба на бизнеса и насочване към нов пазар. В крайна сметка за концерни с обороти от десетки милиарди евро пазар като тукашния няма как да е стратегически.

Конкретно в случая на германската REWE с веригите й BILLA и PENNY в България е настъпил именно моментът на изхода. Компанията дойде, видя, не победи и предпочита да не инвестира повече в името на скромна печалба и трудно бъдеще. Затова и от няколко месеца върви процедура за продажба на обектите с двете марки. Новото сега е, че процесът сериозно напредва, има конкретни подадени оферти и реален шанс до два месеца да има договорена сделка. Компаниите, ангажирани с процедурата, предпочитат да отричат или да отказват коментари, но информацията на „Капитал" по темата бе потвърдена от пет различни източника. А според нея, ако продажбата стане факт, тя ще е ако не водеща, то сред номинираните за сделка на годината, поне като размер.

Желаещите на касата

При първата процедура за продажба на бизнеса на REWE „офертата" беше за пакета магазини в България и Румъния. Тя стартира преди почти година, а ексклузивитет за преговори като купувач получи голям фонд за дялови инвестиции с фокус върху Централна и Източна Европа - базираният в Лондон Mid Europa. Разбира се, тогава от централата на REWE във Виена отрекоха изобщо да има опит за продажба и дори заявиха, че България е сред фокусите на бизнеса им - обяснима реакция предвид факта, че на такъв етап няма как да е сигурно, че сделка изобщо ще има, а търговията е сектор, чувствителен на слухове.

Според източници на „Капитал" от индустрията се е разиграл именно песимистичният сценарий - след като е получил статута на предпочитан купувач за срок, изтекъл тази година, фондът е коригирал ценовата си оферта, продавачите са отказали сделка при тези условия и процедурата е започнала отново. Поканените чуждестранни вериги не са проявили интерес към малкия български пазар, разказаха близки до процедурата източници.

При втория опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY тук - 91 магазина на първата марка, и 49 - на втората. Индикативни оферти по информация от сектора, са се подавали до неделя, 22 март. И получените такива са две, и двете с български произход. Първата - на обединението „Пикадили" - Carrefour, и другата - на притежателите на „Белла България" - дружеството „Импала", получено след обединението на „Пик-ко" на гърка Димитриос Виндзилеос с „Белла България" на Жорж Веселинов и Венцислав Георгиев, който неотдавна излезе от компанията.

Подателите на първата оферта не са неочакван кандидат. Съюзът на „Пикадили" и Carrefour е факт от ноември 2014 година. Тогава, от една страна, „АП Март" на Петър Дудоленски и Ангел Ангелов (син на собственика на групата „Градус" Иван Ангелов), което оперира „Пикадили", и от друга - гръцката Marinopoulos през „КМБ България", което пък държи франчайза за магазините Carrefour, влязоха с равно участие под шапката на общо дружество - притежател на двете вериги. Веднага след сделката изпълнителният директор на „Пикадили" Таня Косева-Бошова обяви в интервю за „Капитал", че групата има намерение да преговаря за покупката на още една национално представена верига.

На пазара всъщност отдавна е известно, че инвеститор в цялото обединение са братята Валентин и Десислав Попови и Николай Лазаров. В интервюто си за „Капитал" Таня Косева-Бошова отрече това. Промените, доказващи именно тяхното участие обаче, вече са видими и в Търговския регистър. Ако за самия Лазаров, освен че живее в Париж и по някакъв начин е близък до Marinopoulos, данни извън митологията няма, то за братя Попови е известно, че имат бизнес най-вече в сектора на недвижимите имоти - стоят зад проекти като офис центъра European Trade Center (ETC) на бул. „Цариградско шосе" в София, мол Burgas Plaza и др.

За желана допълнителна експанзия на обединението „Пикадили" - „Карфур" се говори в сектора все по-усилено, а очертаваният хоризонт то да се случи реално според вътрешни източници, пожелали анонимност, е два месеца. Вътре в самото дружество впрочем има размествания, говорещи вече ясно за реалните инвеститори.

Carrefour в България през последните години често бави плащанията към партньорите, което и рефлектира в слабо зареждане на самите обекти. След сделката с „Пикадили" очакванията този навик да се промени засега не се оправдават - той по-скоро се прехвърля като стил в новата, вече по-голяма структура, твърдят доставчици. Затова и евентуална покупка на BILLA и PENNY от същата група за пазара би означавало не само намаляване на конкуренцията между големите участници в търговията на дребно и по-малък избор за потребители и производители, но и притеснения за евентуално разпространяване на трудно приемливи търговски практики.

Най-силен логично би бил ефектът от това за доставчици на стоки, които до момента са разчитали на диверсификация на бизнеса си между няколко вериги с различни условия - някои от тях могат да се окажат изведнъж с клиент, държащ основната част от оборота им и без особено желание за редовно плащане.

От самата група „Пикадили" - „Карфур" впрочем обещават скорошна промяна в отношенията си с дoставчиците. „Предвиденото увеличение на капитала на обединението от 23 млн. евро ще започне веднага след приключване на юридическите действия по институционализиране на джойнт венчъра. Парите от увеличението на капитала ще се използват за продължаване на процеса по изплащане на задълженията към кредитори и доставчици на „КМБ България". Независимо че увеличението на капитала все още не е започнало, към днешна дата обединението вече е изплатило голям брой задължения", казаха оттам. „Желанието ни е да имаме нормални и спокойни търговски и финансови взаимоотношения с всички партньори, тъй като разчитаме да продължим да работим заедно и във вече интегрираната търговска и управленска структура на компанията", добавят от обединението.

Що се отнася до втория кандидат - през ноември 2014 г. единият от основателите на „Белла България", Венцислав Георгиев, се оттегли и всъщност „Импала" остана на гърка Виндзилеос и Жорж Веселинов, като дружеството се контролира от първия. Участието на групата в сделка от този ранг също не е изненада - „Белла България" е една от най-големите компании в хранителния сектор в страната с приходи от 267 млн. лв. за 2013 г. и печалба от 9.1 млн. лв. (16.2 повече спрямо предходната година).

Дали до сделка с някой от двамата кандидати изобщо ще се стигне е рано да се прогнозира. Очакванията са още идната седмица, след като предварителните оферти вече са разгледани, един тях да получи ексклузивитет и преговорите да продължат с него. По-вероятно с ритейлъра. Което обаче не означава, че продажба задължително ще има.

Цените, предложени от двамата „на опашката", логично се пазят в тайна.

В същата графа впрочем попада цялата информация по темата. От офиса на наскоро назначения нов изпълнителен директор на „Билла България" Бойко Сачански отказаха разговор с репортер на вестника за бизнес развитието на компанията, но дадоха писмено изявление по въпроса с продажбата й. „В последно време се появиха коментари по тази тема, разпространявани от отделни хора и в по-малка степен от медии. При това става въпрос единствено и само за слухове. Никакви управителни органи или съдружници нито на „Билла", нито на REWE са взимали решение по подобен въпрос", пише в становището. „Факт е, че и в нашето предприятие се прилага общоприетата практика ежегодно рутинно да се проверяват перспективите за бъдещото развитие на бизнеса ни в 12-те европейски страни, където оперираме. Подобни проверки, които могат да включват и обсъждания с трети лица, служат за оценка на цялостната ситуация и са рутина. Само на базата на такива проверки можем да планираме прецизно бъдещата си работа", пишат още от „Билла България".

От мениджмънта на обединението „Пикадили" - „Карфур" заявиха, че нямат информация за процес на продажба на „Билла" и не могат да го коментират. „В момента сме изцяло ангажирани с формализирането на джойнт венчъра на „Пикадили" и „Карфур" и с интегрирането на двете дружества в една търговска и управленска структура и не бихме искали да коментираме наши конкуренти", казаха от компанията.

От пресслужбата на "Белла България" пък заявиха, че собствениците не са подали оферта. От консултанта на продавача по сделката Deloitte също отказаха информация.

И така, след като публично не говорят нищо, за участниците в сегашното разиграване остава да говорят помежду си с числа. А те не са никак малки. Според мениджъри от сектора цената на сделка за покупка на компания от сферата на продажбите на дребно се изчислява принципно или според печалбата, или според оборота. Ако се приеме първият вариант, то оперативната печалба EBITDA се умножава по коефициент между 6 и 10. Във втория случай цената е процент от приходите за последната година, който варира в не по-малко широкия диапазон от 30 до 65-70% според финансовия резултат.

Финансови резултати на „Билла България" или „Пени маркет България" за 2014 г. все още няма. По данни на "Капитал" за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората - 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че „Билла" излиза на печалба, докато "по-малката" сестринска компания остава на червено. Оборотът на "Билла" е около 500 млн. лв., а този на „Пени" - малко под 200 млн. лв.

При това положение, ако вземем например втория начин на изчисление, очакваната цена по най-груби сметки е резултат от сбора на 60% от оборота на по-голямата и печеливша верига и 30% от този на по-малката и губеща - тоест 360 млн. лв. общо. Към което обаче трябва да се прибавят и недвижимите имоти, които са отделени в различно дружество и според източник от сектора споменаваната сума за тях е от порядъка на 80 млн. евро. Балансовата им стойност за 2013 г. е 234 млн. лв., но пък заемите към свързани лица на „Билла недвижимости" са 134 млн. лв. Имоти има и PENNY, като те са складирани в дружеството "Рила проект". Оценката им по баланс е 120 млн. лв., но пък заемите към фирми от групата са почти 140 млн. лв.

С една дума - ако сделка има, очакваният порядък на стойността й е 260 млн. евро - сума, с която тя има пълните шансове да се окаже най-голяма за годината в България, разбира се, ако не броим схемата за 1 евро, срещу което се прехвърлят БТК, двата мултиплекса „НУРТС България" и „Фърст диджитъл", пийпълметричната ГАРБ и военните "Дунарит" и "Авионамс". Общото между двете сделки обаче е едно - и двете не са сигурни. Все пак възможно е REWE отново да вземе решение да остане в България, ако цената не я удовлетвори.

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е решение, от което някой в офиса във Виена би се трогнал. Нито пък би било изненадващо - страната ни е с ниски доходи на населението, неясни перспективи, несигурни признаци за стабилизация, висока степен на конкуренция и недостатъчно бързо от гледна точка на големите вериги проникване на т.нар. модерна търговия.

През 2014 г. оборотът през магазините в България, които продават основно хранителни стоки, е 10.3 млрд. лв., сочат данни на анализаторската компания ICAP. Топ 10 веригите държат 37% от тази сума, като прогнозата е делът им да стане 40% през тази година. Топ 50 от веригите са концентрирали 45% от оборота, а през 2015 ще достигнат 50%, смятат от ICAP.

По данни на "Капитал" BILLA е трета по приходи за 2013 г. след Kaufland и Metro, а PENNY - седма.

Така освен от цялостното слабо и буксуващо представяне на българския пазар групата на REWE е сполетяна от победния марш на Kaufland, който доста бързо се изстреля на върха на секторната класация, при това - вече работейки на печалба (макар и да няма официални данни колко е тя) и с продажби, надскочили 1 млрд. лв. Всъщност, ако се стигне до четворно обединение по оста „Пикадили" - Carrefour - BILLA - PENNY, то приходите ще са над 1.1 млрд. лв., т.е. може да се роди нов лидер с пазарен дял от 10-11%. Това едва ли ще смути Комисията за защита на конкуренцията, която досега е разрешавала далеч по-мощни концентрации.

Погледнат самостоятелно обаче, бизнесът на REWE тук е малък и изходът от България не е неочакван или болезнен. За местния пазар обаче той не е добра новина по няколко причини. От една страна, той се очертава като поредната сделка, при която чуждестранен играч с утвърдено име си отива, продавайки на местни фигури (тук изключваме вече спомената схема за 1 евро). Това последно се случи с белгийската Delhaize, а преди това с Ena, Ramstore, Plus, Mercator. От друга страна, при сценарий на сделка с първия кандидат се оформя едно доста голямо обединение, чиито нови и още по-силни позиции пред доставчиците трудно ще доведат до добри резултати за конкуренцията. И от трета - от чисто потребителска гледна желаещите да пазаруват от вериги ще имат по-малък избор.

Последните впрочем е възможно да виждат надписите BILLA и PENNY още дълго по магазините - според източници от сектора не е изключено REWE да остави на купувачите опцията да използват двете марки срещу съответното заплащане. И в този случай всичко е въпрос на преговори и цена. По-вероятно е да говорим за кратък преходен период от около година.

Какъв ще е изходът от процедурата вероятно ще се разбере до два месеца. От чисто пазарна гледна точка в крайна сметка става въпрос за смяна на собственика на една търговска верига, а не за смяна на контрола в стратегически сектор за страната. Но излизането на голям международен играч и липсата на нов желаещ от този ранг да купи не е добра новина за никого освен за конкурентите му.

 

Паулина Михайлова
„Капитал"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ачо

мошениците и изедниците от БИЛЛА си тръгват от България-е по-хубава новина няма

01.04.2015 22:58:15

Анонимен

Храната от Кауфланд не става за ядене.

28.03.2015 19:51:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.