• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

София отбеляза 137 години от Освобождението на България

София отбеляза 137 години от Освобождението на България

/КРОСС/ Тържества по случай Националния празник на Република България на 3 март се провеждат днес в цялата страна.

В София тържествена церемония пред паметника на Българските опълченци събра стотици столичани и гости, които почетоха паметта на българските опълченци и руските войници, участвали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.г. На събитието присъстваха Любомир Коларов, председател на Сдружение „Приятелите на Русия "Александър Невски", Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия в България, Борис Громов, представител на правителството на Москва в София и други. Освен тях цветя пред паметника на Българските опълченци бяха поднесени и от жителите на столицата.

По повод празника на паметника се проведе празнична програма.

„Скъпи софиянци, позволете ми да изпълня едно почетно решение на правителството на Москва и да ви предам най-искрения и дълбок поздрав по случай Националният празник на България от името на кмета на Москва Сергей Собянин, на членовете на правителството и на московчани", каза Борис Громов в своето слово по случай паметната дата от Освобождението на България. Освен това, посланикът на Русия беше награден от Любомир Коларов с орден Самарското знаме за неговият принос в отношенията между Русия и България. Н.пр. Юрий Исаков поздрави българския народ с техният национален празник.

Със съдействието на Национално Движение Русофили, на церемонията се раздаваха лентички в цветовете на България и Русия, наричани „Лента на Дружбата" в чест на Трети март - Денят на Освобождението на България от османско иго, осигурени от Сдружение „Башкортостан - България". Акцията „Лента на Дружбата" се провежда от Сдружението „Башкортостан - България" за четвърта поредна година в България и Русия.

Всяка година лентите украсяват честванията на Освобождението в Българския културен център в Уфа (Република Башкортостан Руската Федерация), във вузовете на Уфа и други градове. „Лентите на Дружбата" вече са били част от мероприятия в цяла България - на Шипка, в Стара Загора, Шумен, Пазарджик, Русе и Добрич. „Лентата на Дружбата" обединява хората от различни градове на България и Русия. Обединява ги паметта за подвига на освободителите и необходимостта от развитието на българо-руските отношения на всички нива.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.