• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Петър Кънев: От голямата идея България да бъде енергиен кръстопът - всички ни заобикалят

Петър Кънев:  От голямата идея България да бъде енергиен кръстопът - всички ни заобикалят

/КРОСС/„Петербургският икономически форум е едно голямо събитие, тази година имаше над 120 хиляди участници - целият икономически и политически елит на Русия беше там. Всяка година има един възлови поканен играч - миналата година беше Макрон и Абе, японският министър- председател. Тази година беше китайският президент Си Дзинпин и Румен Радев. Изключително силно представяне на българския президент. Изключително интересни разговори имаше, особено между нашата делегация и тази на Русия. Борисов е прав в едно - че Радев защити абсолютно всички позиции на България по основните теми, които през последните години са доминиращи в отношенията ни с Русия - например за газовия хъб и газовите доставки". Това заяви председателят на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев пред Канал 3. Той взе участие в президентската делегация в Санкт Петербург. По думите му президентът на Русия Путин не е знаел, че дни преди това България е купила американски втечнен газ на по-ниска цена от САЩ. „Светът в газовия сектор не е този, който беше преди - с интерконекторите, с продажбата на втечнен газ - нещата са различни. Това беше първата тема", каза Кънев. Той отбеляза, че е била обсъждана темата „Южен поток" и „Турски поток", но Путин не е искал да я коментира, като е посочил, че България е имала възможност да продава природен газ на Турция, а сега ще купува.
„От голямата идея България да бъде енергиен кръстопът - всички ни заобикалят", коментира Кънев. Той изрази надежда, че бъдещият енергиен хъб ще мине през България и ще можем да продаваме газ, като отбеляза, че от руска страна са изявили желание хъбът да мине през страната ни. „Страхувам се обаче, че с това забавяне от наша страна, Гърция ще се пребори тръбата да мине през тях", изрази мнение Кънев. Той посочи, че втората тема на форума е била АЕЦ „Белене". Путин е коментирал, че Русия е получила покана от Министерството на енергетиката в България за участие в проекта и че от руска страна има готовност за дебати. „Всички знаят, че този проект без руска страна не може да стане. По-евтина енергия от атомната няма", заяви още Кънев.
„Друга тема бяха оръжейните доставки, производството на оръжия по руски лиценз - това е стара тема. Тя се поставя и после се подминава. Руската страна твърди, че над 700 вида продукти в България се изработват по руски лицензи. На темата не се обръща внимание, защото ако беше сериозна, за 20 години щеше да се реши. Радев изтъкна, че от българска страна от 3 години има предложение, което те не разглеждат", разказа още Кънев.
Кънев изрази позитивното си впечатление от участието на Радев във форума и посочи, че говорителят на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова също е била силно впечатлена от речта на българския президент и се е опитвала да види откъде чете Радев, но в крайна сметка се е оказало, че той говори свободно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами заобикалят ни, защото други определят решенията. Уважавам Радев и съм сигурен, че е съгласен с Путин, че нямаме суверенитет, въпреки, че естествено, нямаше как да се съгласи с мнението на руския президент. Така, че нека се самозалъгваме, пък големите проекти ще продължават да ни заобикалят! Никой не иска мнението на васалите!!!

13.06.2019 13:46:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.