• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Международният мотопробег «Миротворци-2019» завърши с Фестивал на българо-руската дружба на 22 септември

Международният мотопробег «Миротворци-2019» завърши с Фестивал на българо-руската дружба на 22 септември

/КРОСС/ В Руския културно-информационен център се състоя финалната пресконференция, която съпътства инициативата на Международния автопробег «Миротворци-2019», който тази година е посветен на 140-та годишнината от началото на дипломатическите отношения между Русия и България.
Участниците в пробега тръгнаха на 13 септември от Москва от паметника на гренадирите, паднали в битката за Плевен и преминаха през няколко български града, които са тясно свързани с историята на руската дипломация и руската войнска слава - Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и София.
„Международният автопробег е едно историко-патриотично мероприятие, което обединява нашите два народа, в едни сложни от политическа гледна точка времена.", каза в обръщението си към участниците в инициативата Олга Широкова - вр.и.д. ръководител на Россотрудничество.

„Много векове история свързват България и Русия. Общата историческа памет е скрепена с кръвта на падналите за свободата на България войни. Завинаги ще остане паметта за руските войници и българските опълченци. Затова сега наш общ дълг е да съхраним тази памет за поколенията", допълни Широкова.
Тя припомни, че едно от най-значимите събития на автомотопробега е пренасянето на бюст-паметника на известния руски дипломат Николай Павлович Игнатиев като дарение за България, който беше поставен в град Пловдив. Именно благодарение усилията на граф Игнатиев, в резултат на сключения Санстефански мирен договор България получава независимостта си.
В автомотопробега участват представители на обществени организации от двете страни - «Мотообединение «Мотобратия во Христе», «Балкански културно-информационен център «Славянски Свят», фондация «Балкански център», «Нощни вълци - София» и др.

От българска страна съорганизатор на пробега е Балканския културно-информационен център. „За нас беше важно да подкрепим нашите партньори.", каза Денчо Златанов - представител на Центъра. Той подчерта, че на ниво дипломация няма никакви скандали и проблеми между България и Русия. Данчо Златанов очерта пътя на пробега и акцентира на историческите корени на добрите отношенията между двете страни. „Важно е ние да пазим мирните и братски отношения между нас.", каза още той.
Автопробегът „Миротворци" ще завърши на 22 септември с Фестивал на руско-българската дружба под знаковото име «МироТВОРЕЦ», посветен на Деня на независимостта на България.

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.