• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

БСП лява България постави пред президента темите за заема и санкциите срещу Русия

БСП лява България постави пред президента темите за заема и санкциите срещу Русия

София /КРОСС/ БСП лява България постави при срещата си с президента Плевнелиев два основни въпроса: заемът от 16 млрд. лв. и икономическите санкции, наложени от ЕС върху Русия, контрасанкциите и негативния резултат от тях върху българската икономиката. „БСП участва в тези консултации като опозиционна политическа група. В този смисъл, част от темите, които предлага държавният глава са отговорност на управляващите политически сили и основно на ГЕРБ". Това заяви пред медиите след консултациите при президента секретарят на ПГ на БСП лява България и член на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин.
„Само по данни от Министерство на икономиката общите преки загуби за страната ни от санкциите срещу Русия за миналата година са над 50 млн. долара", подчерта Вигенин. Той допълни, че преките ефекти от тези санкции засягат една сравнително ограничена група предприятия и производители, но косвените засягат много по-голям кръг фирми. „Изразихме безпокойствието си, че не се предприемат никакви мерки за създаване на компенсационни механизми за тези предприятия, нито се предприемат каквито и да е мерки за подкрепа на производителите за търсене на нови възможности за износ", обясни бившият външен министър. Вигенин подчерта, че тези санкции са доказали, че не водят до политически ефект, което дори от американска страна е било признато преди дни. Той обясни, че според левицата външната политика на България, особено по отношение на Украйна, трябва да бъде водена без комплекси. Вигенин вижда възможност заедно с други страни - членки на ЕС да се мисли за съвместна инициатива за поетапно отпадане на санкциите. Според него това би дало глътка въздух и на българската икономика. Кристиан Вигенин посочи, че левицата е критикувала управлението за липса на мерки за икономически растеж и създаване на работни места.


„Безпрецедентният заем от 16 млрд. лв. поставя сериозен финансов риск пред страната". Това заяви пред медиите в президенството секретарят на ПГ на БСП лява България Чавдар Георгиев. По думите му този заем е сключен и ратифициран в противоречие с Конституцията, Закона за държавния дълг и с решения на МС. Георгиев заяви, че по време на консултациите левицата е изразила мнението си, че не е очаквала толкова светкавична реакция от страна на президента за обнародване на закона. „Това не е отговорна държавна позиция. Трябваше този закон за ратификация да бъде върнат, да се даде възможност да се преосмисли заемът и да се търсят други начини за решаване на финансовите проблеми пред страната", заяви депутатът от левицата.
Чавдар Георгиев обясни, че левицата е изразила и своето безпокойство, че самият ратификационен процес е бил твърде формален и по-скоро е бил пазарлък, в резултат от който някои партии коренно са променили позициите си. „Оставаме с впечатлението, че е възможно НС да е ратифицирало закони, които не са същите, които е подписал министърът на финансите на 06.02.2015, тъй като бяха представени договори, на които липсваше подписът на министъра", обясни Георгиев. Той уточни, че има поне още един договор, който е бил част от пакета договори от началото на миналия месец, но не е бил представен в НС. „Ние сме изискали по съответния ред да бъде представен допълнително, за да имаме окончателна позиция по целия пакет договори", заключи Чавдар Георгиев.
В срещата при президента участва и секретарят на ПГ на БСП лява България Жельо Бойчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.