• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Вигенин: Настояваме Международният секретариат на Парламентарната асамблея в Югоизточна Европа да бъде базиран в София

Вигенин: Настояваме Международният секретариат на Парламентарната асамблея в Югоизточна Европа да бъде базиран в София

/КРОСС/ „От името на „БСП за България" бихме искали да потвърдим досегашната позиция на българския парламент, че Международният секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа трябва да бъде със седалище в България и се противопоставяме на опитите в момента да бъде лансирано турското предложение за ротационно седалище на Секретариата - 5 години в България и 5 години в Турция". Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента. Той подчерта, че тези опити продължават от няколко месеца насам, зад гърба на председателския съвет и делегацията, и се оказва натиск да се поемат ангажименти именно в подкрепа на турското предложение. Вигенин обясни, че предстои пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. „Това е процес, създаден по инициатива на България през 1996 г. Пред 2014 г. беше създадено парламентарното измерение на този процес. В резултат на това беше направено предложение на България Международният секретариат на парламентарната асамблея да бъде базиран в София, в българския парламент. Оттогава поредица председатели на НС и делегации са отстоявали тази позиция, включително и на министерско равнище", припомни народният представител.
„Възразяваме срещу заеманите позиции на председателя на Комисията по външна политика, която по време на делегация в Турция, през февруари тази година, е изразила подкрепа за турското предложение", каза още Вигенин. Той настоя българският парламент и делегацията да удвоят своите усилия за постигане на благоприятно за България решение - Международният секретариат да бъде тук. „Настояваме да не се поддават на двупосочни сигнали, защото всяко усещане за разнобой в българската позиция може да бъде използвано в ущърб на нашия интерес", категоричен е Кристиан Вигенин.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.