• 05 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7262
 •  GBP / BGN 2.1866
 •  CHF / BGN 1.8000
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 21°C

Защо не можем да се стоплим?

Защо не можем да се стоплим?
Отговорът е - защото сме бедни. А сме бедни, защото се греем на ток

/КРОСС/ България държи незавидното първо място по енергийна бедност в Европейския съюз. Според Евростат почти 37% от българските домакинства (2017 г.) не могат да си позволят да отопляват жилищата си до комфортна температура. Средното ниво за ЕС е под 8%.

Защо сме толкова назад и как можем да променим този факт? Най-елементарното обяснение е, че просто сме много бедни. То обаче се оказва недостатъчно. Данните показват, че страни като Словакия и Румъния са с много по-ниски нива на енергийна бедност, а Гърция и Португалия, които не би трябвало да са чак толкова зле, ни правят компания на дъното. Явно проблемът съвсем не е само в доходите Отоплението и топлата вода са отговорни за 80 - 85% от крайното енергийно потребление на българските домакинства.

В страните от ЕС този дял се изменя в рамките на 60 - 90% в зависимост от климатичните условия. Българите обичаме да се сравняваме, като най-често ползваме няколко бенчмарка: а) средното за ЕС; б) Германия, лидерът на ЕС и царството на техническата мисъл и в) Румъния, защото все сме в един кюп с нея. По-долу е самото сравнение на база крайно потребление на енергия в домакинствата. Трябва да се има предвид, че поне 10 - 15% от това винаги е електричество за домакински уреди, осветление, охлаждане и често готвене, и трябва да се извади от общата сметка, когато коментираме отоплението.

Ето някои видими прилики и разлики: Домакинствата в най-бедните страни, България и Румъния, разчитат на твърдите горива (дърва и въглища) за около 40% от енергията си, тоест повече от половината от тях се топлят с най-евтиното и мръсно гориво, което трябва задължително да намалим, ако желаем да дишаме чист въздух. Това е двойно повече от средното за ЕС и е напълно логично. България изпъква с огромния дял на електричеството (41%), докато средното за ЕС е 24%, за Германия - 20%, а за Румъния - едва 14%. Като се има предвид, че електричеството за други цели прави около 10 - 15% от крайното потребление, очевидно е, че почти никой в Европа не консумира значими количества за отопление. Изключения правят богата Швеция на север и средиземноморските страни на юг, където се ползва повече охлаждане през лятото.

Сред последните прави впечатление високото ниво на енергийна бедност в Гърция и Португалия. България изпъква с мизерния дял на природния газ (3%), докато средното за ЕС е 36%, за Германия - 38%, а за Румъния - 32%. Абсолютни лидери в това отношение обаче са Холандия (71%), Великобритания (62%) и Италия (52%) - страните с най-голям собствен добив и/или най-висока степен на диверсификация на доставките, където газът тотално доминира при отоплението. Изводът е очевиден: България рязко се отличава с това, че много хора се топлят на ток, а навсякъде другаде - на газ. За съжаление, в България ленинизмът „Електрификация + съветска власт = комунизъм" е достигнал наистина големи размери. Днес го заплащаме прескъпо поради простия факт, че електричеството е възможно най-неефективният енергиен източник за отопление.

За да стигне 1 калория полезна топлина до дома, в централите ни трябва да влязат средно 3 калории първична енергия, която през зимата най-често е под формата на лигнитни въглища. В цялата верига на електроенергийната система има множество трансформации, които водят до загуби, предопределени от законите на физиката, които няма как да бъдат премахнати.

ТЕЦ-овете ни например реално превръщат в електричество по-малко от 40% от топлинната енергия на въглищата. После токът тръгва по мрежата за високо напрежение, за да стигне до нас вече на ниско напрежение, да нагрее радиатора и чак тогава, след серия от трансформации, да отдаде топлина. Газът, от друга страна, е най-ефективният избор - над 95% от енергийната му стойност се превръща в полезна топлина. Неслучайно почти навсякъде в умерения климатичен пояс отоплението по подразбиране е на газ - дори в страни, които нямат значим собствен добив. Германия е вероятно най-добрият пример, защото е най-голямата европейска икономика и задава посоката на съюза. Почти 50% от немските домакинства се отопляват на газ при средна цена от 5 - 7 евроцента/квтч.

Други 26% са на нафта, а 14% - на топлофикация, която пак разчита основно на газ. Цената на електричеството за домакинствата там не се субсидира - в страната има обществено съгласие, че това би било пагубно за индустрията - и съответно се движи около 30 евроцента/квтч. Напълно логично само 4% от немците се отопляват на електричество и това няма как да се промени при подобно съотношение в разходите. Много други фактори също имат значение - преди всичко доходите и нивото на изолация на домовете ни. Отоплението на ток обаче е фундаментален проблем за енергийната система на България - колкото повече хора разчитат на нея, толкова по-голямо е натоварването й в студените месеци през зимата.

Точно това налага поддържането на огромен и скъп студен резерв, който често храни енергийната мафия. Освен това зависимостта на домакинствата от евтин ток силно натоварва индустрията ни. Вместо да става по-конкурентна, да произвежда повече и да плаща по-високи заплати, индустрията субсидира цената на тока. И така се въртим в затворен кръг. Стоим на студено, защото сме бедни и се топлим на ток. Бедни сме, защото се топлим на ток.

Източник: Сега

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да и като думне... ако оцелееш, видиш че го няма половината вход! А мерси!

02.11.2019 19:49:56

Анонимен

В случай ,че ... - Що за спам?!?

02.11.2019 19:46:55

Анонимен

Можете да се оплачете и на арменския поп.

02.11.2019 08:48:06

Анонимен

ебати специалистите са тези от вестник Сега

02.11.2019 06:22:00

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.