• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Цветелина Пенкова: 25% от бюджета на ЕС е за инвестиции в борбата с климатичните промени

Цветелина Пенкова: 25% от бюджета на ЕС е за инвестиции в борбата с климатичните промени

/КРОСС/ „25 % от средствата, заложени в Многогодишната финансова рамка, са предвидени за общи инвестиции за борба с климатичните промени“, каза Цветелина Пенкова пред участниците в срещата “Европейската зелена сделка” & “Индустриална стратегия” днес в Дома на Европа в София. Събитието бе организирано от работодателските организации на базовите индустрии.

Две конкретни измерения на Зелената сделка посочи в изказването си евродепутатът Цветелина Пенкова: „Нулеви нетни емисии на парникови газове най-късно до 2050 г. и намаляване на нивата на емисиите на парникови газове за 2030 г. на 55 % в сравнение с нивата от 1990 г. Знам, че това е постижимо, предвид намаления за съжаление индустриален капацитет на страната.“ Това не е проблем само за България, но и за повечето страни членки на Европейския съюз, добави тя. „Екологичният преход следва да се превърне в икономическа и социална възможност за всички региони на Европа“.

Срещата бе организирана с цел активен диалог между българските представители в Европейския парламент и браншовите организации от българската добивна индустрия.

На срещата присъстваха представители на Българската минно-геоложка камара, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, представители на научните среди и индустриални предприятия.

От евродепутатите освен г-жа Пенкова, присъства и ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент г-н Петър Витанов.

Минната, добивната, металургичната и химическата индустрия заемат 22 % от промишлеността на България, като тяхната продукция възлиза на 17 млрд. лева. В тези сектори работят над 150 хиляди души, а продукцията е предназначена предимно за износ, основно за пазарите на ЕС. Годишният износ на стоките от базовата промишленост възлиза на 14 -15 млрд. лева и представлява 25% - 28% от общия стоков износ на България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Танцьорката на пилон...

...позглади косъма в Брюксел?! Браво!

24.01.2020 11:34:03

Помнещ

В България скоро ще имаме нулеви въглеродни емисии...по пътя към нулево национално присъствие...и ще бъдем най-екологичния спомен в човешката история...

22.01.2020 10:02:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.