• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

На коледен базар, но в Румъния. Българска реч оглася Букурещ

На коледен базар, но в Румъния. Българска реч оглася Букурещ
Много наши сънародници отскачат за ден до румънската столица

/КРОСС/ Над 130 коледни къщички, в които се предлагат традиционни ястия, греяно вино, голяма елха, коледни украшения, огромна сцена за концерти, ледена пързалка, въртележка и къщата на Дядо Коледа - това предлага Коледният базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за много българи, съобщава в свой репортаж БТА.

До един от входовете се намира щандът с добре познатите румънски козуначени коминчета. Опашката пред тях не намалява, като срещу 15 леи можем да си купим 400 грама от сладкото изкушение.

На един от щандовете с греяно вино продава 24-годишният Александро. Младежът е от Букурещ и признава, че Коледният базар се посещава от значителен брой туристи, като много от тях са от България.

"Базарът е пълен с хора, а една от основните причини за това е, че много музиканти пеят на сцената и артисти участват в пърформанси", казва Александро. А за виното, което предлага, обяснява, че е от района на Вранча. "Това е едно от най-вкусните вина в Румъния. В този регион се произвежда много вино", разяснява младият мъж. По думите му клиентите предпочитали греяното вино да е сладко и с подправки - с канела, карамфил, портокал или лайм. Малцина го харесвали да го пият чисто.

Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация, продукти, произведени в Румъния, кулинарна зона и коледни сладкиши. Можете да видите ръчно изработени стъклени коледни топки, като според големината им е и цената - между 20 и 40 леи. В този диапазон се предлагат и коледните фигурки от дърво.

От други щандове може да се закупят керамични съдове, кашкавал, сирена, пушени колбаси, риба, домашно направени сладки, шоколади, медени бисквити, мекици... А край голямата елха  се намира къщичката на Дядо Коледа, в която децата могат да оставят своите писма с желаните подаръци. В определен часови интервал ги посреща и белобрадият старец със своите елфи. Отвън е поставен и голям сандък, който е част от благотворителна кампания под наслов "И вие можете да бъдете Дядо Коледа!". Инициативата призовава в него посетителите да оставят своето дарение - от книги или играчки, за деца в неравностойно положение.

През цялото време на базара се чува родна реч. Българи от различни градове в страната - от Русе, Варна, Силистра, Шумен, Плевен, избягали от ежедневието, са дошли да се заредят с коледно настроение. Някои от тях са пътували до румънската столица като част от екскурзия, която немалко наши туристически агенции предлагат, а други са решили да си организират пътуването сами.

Срещаме Елена и Ваня от Плевен. Двете жени обясняват, че са се записали на еднодневна екскурзия за по 35 лева на човек. "Искахме да видим Коледния базар в Букурещ. Преди това имахме автобусна разходка, за да разгледаме забележителностите на града, а също и посещение в голям мол", казват те. По думите им плюсовете дали ще пътуваш организирано, или индивидуално, са различни.

"Предимството е, че екскурзоводите знаят всичко - къде и какво. Къде цените са достъпни и са близки до нашите, откъде да пазаруваме и откъде - не, от какво да се пазим. Ако дойдем семейно, ще е с приспиване. Ще имаме повече време да разгледаме града, но ще похарчим повече пари. А еднодневната екскурзия е само за разходка и забавление", обясняват Елена и Ваня.

Малко по-натам се заговаряме с Дамян и Василка от Шумен. Двамата също са се записали на екскурзия. "Не сме идвали в Букурещ и искахме да видим как изглежда в навечерието на коледните празници. За ден сме - тръгнахме сутринта и ще се върнем вечерта. Разнообразието да излезем от ежедневието - това ни доведе на Коледния базар", обясняват двамата.

А след като разгледате базара, може да обиколите с превозното си средство основните булеварди на града, които греят с богата коледна украса - от светещи звездички, ангели и пеперуди, през планети от слънчевата система, та до "висящи полилеи". От няколко кръстовища светещи елементи и надписи ни напомнят, че Букурещ е и един от 12-те града, които ще бъдат домакин на Европейското първенство по футбол през идната година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.