• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Бургас стартира свой фестивал на изкуствата - Порт Прим Арт Фест

Бургас стартира свой фестивал на изкуствата - Порт Прим Арт Фест

/КРОСС/ Пилотното издание на най-новия фестивал за съвременно изкуство Порт Прим Арт Фест, стартира тази есен в Бургас под патронажа на голямата българска актриса проф. Цветана Манева.

Той ще се проведе на разнообразни локации в града в дните от 9 до 14 октомври.

Организатори и домакини на 6-дневния културен форум, събиращ на едно място разнообразни културни събития, свързани с различни изкуства - литература, кино, музика, театър, живопис, графика, скулптура, са Гранд хотел и СПА Приморец и Община Бургас.

Творчески директор на Порт Прим Арт Фест е художникът Стефан Божков.

Стартът на тазгодишното пилотното издание на Фестивала е на 9 октомври, с представяне на филма "Парчета живот" на Георги Тошев за патрона на фестивала - Цветана Манева. Премиерата за Бургас ще се проведе в Магазия 1 с начален час 18:00. Входът е свободен.

На същия ден, от 20:00 часа, в Гранд хотел и СПА Приморец ще стартира "Кино и вино" с Веселин Савов. Темата, която г-н Савов е подбрал, е творчеството на Франсис Форд Копола и популярната му трилогия "Кръстникът". Великият режисьор е и отявлен ценител на добрите вина, който притежава собствена винарна в Напа Вали, Калифорния, САЩ. Входът е срещу куверт.

На 10 октомври (вторник) от 17:00 часа в Магазия 1 на Морска гара, ще бъде открита изложба на римски гладиаторски шлемове. Тя е дело на скулпторът Васко Ернст Бърдаров и дизайнерите Лилия Колева-Бърдарова и Емилиян Бонев от Бърд-АРТ студио, които работят в тясно сътрудничество с киностудия "Бояна" и създават реквизит, костюми, прототипи, декори за филмови продукции, сред които са "Легендата за Херкулес", "300: Възходът на една империя", "Конан Варварина" и други. Входът на изложението е свободен.

Час по-късно, в 18:00 часа, в Културен център "Морско казино", Бургас, ще се състои премиерата на филма на Георги Тошев "Кристо в Япония". Входът е свободен.

На 11 октомври, сряда, от 17:30 часа в Експозиционен център Флора, ще се проведе литературно и творческо представяне на двама родни автори - поетът Васил Балев, който ще представи своята книга "Стихотворения" от 2014 г. и поетесата и журналистка Белослава Димитрова с нейната стихосбирка "Дивата природа" 2014 г. Входът е свободен. Двамата млади поети ще представи поетесата, журналист и сценарист Силвия Чолева.

От 20:00 часа, същия ден, в Гранд хотел и СПА Приморец, ще се излъчи радиотеатърът на сценариста Силвия Чолева и режисьора Снежина Колева "Името, твоето име", в изпълнение на Цветана Манева. Входната такса от 20 лева на човек, ще бъде дарена на ЗОНТА клуб Бургас за проекта им "Да подкрепим таланта".

На 12 октомври, четвъртък, от 17:00 часа в Експозиционен център Флора, ще се проведе литературно и творческо представяне на други двама родни изключителни автори - поета Иво Рафаилов с "Изброими изкушения" от 2013г. и поетесата Йорданка Белева със стихосбирката "Пропуснатият момент" от 2017г.

Ще бъде представена и изложба графики и книга с комикси "Кратка история за общуването" на визуалния артист, автор на арт книги и анимационен филм Борис Праматаров, отдавна популярен и носител на награди и отвъд пределите на България. Негови творби са публикувани в Ню Йорк Таймс и Де Стандарт (Белгия). Входът за изложбата е свободен.

На 13 октомври в залата на НХК бургаската публика ще има възможността да се наслади на блестящата театрална постановка "Всичко или нищо" на режисьора Лиза Шопова. Представлението с начален час 19:00 часа, е с участието на Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Вход с билети.

Финалният ден на Порт Прим Арт Фест е събота, 14 октомври.

От 15:00 часа в Гранд хотел и СПА Приморец, Мария Касимова-Моасе ще представи книгата си "Близки срещи със смесени чувства".

На Морска гара, Магазия 1, от 18:00 часа ще бъде открита обща изложба на родните бележити творци Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков. Отново там, ще стартира и прожекция Видео Арт на избрани автори от цял свят, с куратор Георги Кръстев.

И за трите събития входът е свободен.

Порт Прим Арт Фест е уникален за Бургас фестивал на изкуствата, който събира на едно място актуални творци от разностранни направления. Изборът на разнообразни централни локации в града, обуславя лесен достъп до отделните мероприятия, включени в програмата на фестивала.

Идейната концепция на организаторите в лицето на Община Бургас и 5-звездния Гранд хотел и СПА Приморец, включва ежегодно провеждане на Порт Прим Арт Фест. Целта е осигуряване на директен достъп на бургазлии и гостите на града, до актуални артистични прояви и утвърждаване на Бургас като културна морска дестинация, която навременно и по иновативен начин представя новостите на арт сцената у нас, като за целта включително трансформира различни пространства в града.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.