• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Корнелия Нинова: Този бюджет е мехлем за политическия елит и удар по българския народ

Корнелия Нинова: Този бюджет е мехлем за политическия елит и удар по българския народ

/КРОСС/ Алтернатива има

Гледаме най-важния закон, от чийто решения зависи животът на всяко българско семейство. Това, което ще се случи днес, ще влезе във всеки дом през следващата 2019 г. Но управляващото мнозинство ще гласува Закона за бюджета за 2019 г. без нито едно изказване – правете си изводите защо е така. Ние не само ще направим анализ на техния бюджет, ще използваме възможността и малкото време, което имаме, да кажем няколко думи за алтернативата и възможна ли е тя. До сега колегите говориха с числата, аргументите на финансите, икономическата логика и процесите. Бих искала да погледнем на бюджета по друг начин – една различна гледна точка, през проблемите, които българите сочат за най-важни за тях и как бюджетът на правителството ги решава или не ги решава, как алтернативата на БСП ги решава или не. По много критерии ще се позовавам на независими източници, не политически, заради обективността.

Най-важни за хората и за България са демографската катастрофа, лошото качество на здравеопазването и неговата недостъпност, образованието, което не отговаря на нуждите на бизнеса и на икономиката, бедността и неравенствата. Да видим дали се опитват управляващите да решават тези въпроси и как. Ясно е, че за да се решат, преди всичко трябва да има икономика, растеж, производство и инвестиции. Г-н Горанов и всички от управляващите в последните седмици твърдят колко добър икономически растеж има, каква хубава прогноза има за следващите година. Разбира се, числата не отговарят на това. През 2017 г. техният икономически растеж, заложен в бюджета, е 3.8%. През 2020 г. ще бъде 3.5%. Вие си правете извода дали това е растящ икономически подем или обратното. Националният статистически институт казва, че българите оценяват, че икономическата ситуация в страната се влошава.

Притеснява ги инфлацията и казват, че потребителското доверие пада с 3,2 пункта, само от юли до октомври, като тенденцията е сходна и в градовете, и в селата. Според нея докладът на НСИ дава оценка не само за заложеното в бюджета, а и за стабилността през 2018 г. Този доклад дава оценка не само на това, което правителството предлага за 2019 г., а на стабилния и сериозен икономически растеж, който са имали през 2018 г. Г-н Горанов каза в своето изказване, че залагат на развитието на инвестициите, както за тази, така и за следващата година. Ще се позова на анализ на Българската стопанска камара, т.е. на българския бизнес, който казва само преди месец, че за разглеждания 10-годишен период (това е управлението на Бойко Борисов), преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти, като процент от БВП.

Прогнозите за 2019 г. и 2020 г. не са по-добри от тази констатация, освен една, а тя е следната: много голяма част от тези инвестиции представляват парите, които работят в чужбина и ги изпращат на семействата си в България. Ако министърът каже изречението: разчитаме на инвестиции, за да има икономика и растеж през 2019г., позовавайки се на този анализ, той казва: разчитаме на българите, които работят в чужбина да осигурят икономиката и растежа на българската държава, вместо правителството, като си внасят парите, които изкарват там, тук, в България. Това би било обективно. Ето това е ръстът на инвестициите и на икономическия растеж. В обръщението министърът каза конкурентоспособност на българската икономика и колко залагат на това.

Световен икономически форум за 2018 г., който изследва конкурентоспособност на сто и няколко страни, България е на 51 място, заедно с Уругвай и Бахрейн. И да приключа с тези макроикономически показатели, но да поставя един въпрос – в същото време, в което държавата не гарантира условия, нито за съществени чуждестранни инвестиции, нито за растеж в резултат на производство и на икономика, държавата и следващата година ще продължи, чрез правителството на Борисов – 3, ще продължи да разграбва останалите печеливши държавни активи в икономиката на страната. Конкретно като даде Летище „София“ на концесия, при условия, които няма да коментирам сега. Обръщам се към Обединени патриоти.

Уважаеми колеги, все се позовавате на програми за управление, на предизборни програми. Няма ли да ви се разтреперят ръцете, като натиснете копчето, с което сега ще позволите правителството на Борисов догодина да даде на концесия най-важният стратегически обект от националната сигурност на България. Къде сте, г-н Волен Сидеров, който от тази трибуна искахте от г-н Валери Симеонов ревизия на всички концесии, спиране на тези концесии? Това е политиката на Борисов и Обединени патриоти, които изпълняват програмата на коалицията.

След икономиката, на второ място е демографската катастрофа, според хората. Как този бюджет на правителството подпомага преодоляването на демографската криза? Никак! Една мярка няма. Ето как най-социалният бюджет действа за демографската катастрофа – замразяват обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, замразяват месечните помощи за деца, замразяват еднократната помощ при бременност, замразяват еднократната помощ при раждане, същото е при раждане на близнаци, същото е при осиновяване на дете, замразяване на помощта за майките-студенти, замразяване на еднократната помощ за първокласник, замразяване на гарантирания минимален доход и още 7 такива социални плащания, ориентирани към млади семейства. Всичко е замразено в иначе най-социалния бюджет, който е ориентиран за бори демографската криза.

Съжалявам, че не чуха гласа на разума, алтернативата и БСП и не приеха нито семейното подоходно облагане, нито помощта за второ дете, което предлагаме от 6400 лв, нито безплатните учебници за деца до 12 клас и редица мерки, които предложихме в нашия алтернативен бюджет. Сега това е работа на управляващите, наша ще бъде тази политика ще стане факт, когато спечелим избори и управляваме държавата. Важно е, че алтернативата я има и че това, което правят не е безалтернативно. Следващ проблем според българските граждани е здравеопазване – лошо качество и недостъпност. Управляващите се хвалит, че дават 500 млн. лв. в здравеопазването и това също е елемент от най-социалния бюджет.

Може ли някой да излезе и да ми обясни какъв ще бъде ефектът от това увеличение. Изчислен ли е този ефект в следните направления: тези пари ще намалят ли доплащанията, които всеки българин прави, когато отиде на лекар? Да кажат: държавата и правителството даваме 500 млн.лв., но хората, като отидат на лекар, вече няма да ги карат да плащат нито на маса, нито под маса. Нищо подобно няма в тази политика и този бюджет. Тези пари, които наливат там, ще намалят ли цените на лекарствата? Не. Тези пари ще осигурят ли спешна помощ и болница на майката от Свищов, която трябва да роди детето си, като пътува до Велико Търново? Не. Ще има ли повече лекари и медицински сестри, които липсват по градове и села в страната? Не. Тогава какво правят, защото хората питат – ще имаме ли лекар, болница, ще са скъпи ли лекарствата. Нищо не правят с този най-социален бюджет, защото не решават нито един от тези реални проблеми. И не приеха отново гласа на алтернативата – поне да намалим ДДС на лекарствата, да направим регионално разпределение на болнична и доболнична помощ и други. Следващият проблем е бедност, неравенства и доходи.

Социалният бюджет какво прави в следната ситуация: 1 660 000 работещи души, които декларират доход средно до 510 лв. на месец. 53% от заетите изкарват чисто не повече от 460 лв., след удържане на данъци и осигуровки. До 1000 лв. получават 811 000 души в България. И да не продължавам с пенсионерите, тези работещи и младите, над 2.5 млн. живеят на прага на бедността. 8 000 души си изписват дивидент 7 млрд. лв в България. Как точно Бюджет 2019 решава проблемът с неравенствата? Ето как: увеличават пенсиите с близо 5% и то от първи юли, при положение, че отдавна цената на вода, парно, газ, ток, хляб, мляко, са увеличени на 5%. Увеличават заплатите на администрацията с 10% и минималната заплата с 50 лв. И казват, че дават 900 млн. лв. за социални нужди. Браво, а защо не кажат колко милиарда ще вземат чрез нови данъци и увеличение на старите данъци, осигуровки и акцизи – 1.5 млрд. лв. Прибирате ги от най-бедните и слабите с данъка върху старите коли, който гласуваха. С таксите върху дрехите втора употреба, който гласуваха. С увеличаване на минималния осигурителен праг на земеделски производители и на тютюнопроизводители. От там ще вземат повечето пари.

Този бюджет има ли една стъпка поне за преодоляване на неравенствата в България? И пак няма никаква чуваемост и разум за алтернативата – прогресивен данък, семейно подоходно облагане, данък върху дивидентите. Всичко се отхвърля, нищо не се приема. Но алтернативата я има. По темата доходи отново се обръщам към Обединени патриоти да ги питам: къде е 300 лв пенсия и 1500 лв заплата? Защото г-н Горанов твърди, че имаме ниски данъци, въпреки че ГЕРБ увеличават данъците, обратно на програмата им, и че тези ниски данъци ще докарат инвестиции – нищо подобно. Виждате, че инвестициите се оттеглят.

До края на мандата остават още няколко месеца, а сега приемаме бюджет за цялата 2019 г. Най-много ме дразни неравенството между политическия елит и народ. Не толкова между тези 2.5 млн. и онези 7 хил. души. Не го казвам за първи път и съм последователна в това. Г-н Горанов, искам да излезете и да кажете на трибуната – минималната заплата догодина ще се повиши с 50 лв. на хората, а на администрацията с 10%. Искам да ми кажете с колко ще се повишат заплатите на депутати, министри, премиер, президент, омбудсман, КЕВР, съдии във ВСС и ВКС? И да ми дадете икономически, защото когато на работещите трябва да вдигнем заплатата, търсим производителност на труда.

А на политическия елит вдигаме заплатите автоматично, без производителност на труда. Няма да подкрепим този бюджет, защото е бюджет на застоя в икономиката. Защото е бюджет на увеличените данъци на бедни хора. Защото е бюджет на безпътица и без надежда, който не дава перспектива. Защото е бюджет само за оцеляване на правителството и е бюджет, който е мехлем за политическия и икономическия елит и поредния удар по българския народ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.