• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Предстоящи събития в страната за 1 ноември

Предстоящи събития в страната за 1 ноември

/КРОСС/ София.

В Деня на народните будители, 1 ноември, ще се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг пред президентската институция. В 10.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. 
След церемонията държавният глава ще проведе среща от 10.20 часа на „Дондуков“ 2 с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

***
Варна.
В резиденция „Евксиноград“ министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Срещата ще бъде която последвана от пленарно заседание. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения в области от взаимен интерес, като акцент ще бъде поставен върху международни и регионални теми.

***
София.
От 09.00 часа започва редовното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 09.00 часа до 14.00 часа в кабинет 108 на Катедрата по инфекциозни болести Военномедицинска академия организира безплатни прегледи и консултации за грип и сезонни вирусни инфекции при лица над 12-годишна възраст.

***
София.
В 09.30 часа в Софийската младежка лаборатория за иновации, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще открие конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“ .

***
София.
От 09.30 часа ще се проведе заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. 

***
София.
От 09.30 часа в V състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Маньо С., Васил Р. и Данаил И., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. 

***
София.
От 09.30 часа в III състав Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Божидар П., Методи К., обвинен в участие в ръководството на престъпна организация или група.

***
София.
От 10.00 часа в зала „Алеко“ на хотел „Хилтън“ Фондация „Нашите недоносени деца“ ще проведе пресконференция за представяне на кампанията „Големи чудеса за малките герои”. 

***
София.
От 10.00 часа в XV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Димитрина Р., Мария Ж., Нели К. и Надежда Т., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. 

***
София.
От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция на тема „Цензурата в интернет и ролята на българското правителство“, организирана от българския автор и граждански активист Манол Глишев и група общественици. 

***
София.
От 10.00 часа в VII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Румяна Ченалова, обвинена в престъпление по служба.

***
София.
В Деня на народните будители председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде гост на инициативи в столични училища. Караянчева ще поздрави участниците в националната ученическа конференция „Модел Народно събрание „Сесар Вайехо”. Двудневният форум ще бъде открит в 10.00 часа в сградата на 157-ма гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“. В 11.00 часа председателят на Народното събрание ще присъства на официалната церемония по откриване на Образователно-спортен комплекс „Лозенец“.

***
София.
От 11.00 часа в XI състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Д. и Милкана В., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. 

***
София.
В 11.00 часа в централното фоайе на Регионалния исторически музей ще бъде отбелязан 1 ноември – Ден на Народните будители. 

***
София.
От 11.00 часа в Дома на Европа председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще открие конференцията „Младежко гражданско включване 2.0“, с която младежката структура на партията ще отбележи 20 години от създаването си. 

***
София.
От 11.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“, Българската академия на науките ще отбележи с тържествено събрание Деня на народните будители. 

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА, доц. д-р Георги Чанков - преподавател в УНСС и Кольо Парамов - финансов анализатор ще дадат пресконференция на тема „Европа между властта и парите“. 

***
София.
От 11.00 часа в Х състав на Специализирания наказателен съд ще се заседава по делото срещу Венцислав Г., Данчо Д., Георги М. и др. 

***
София.
В 12.00 часа на бул. „Александър Стамболийски“ № 26 председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов на 1 ноември.

***
София.
От 13.30 часа 11 състав на СГС ще гледа делото срещу Христо П., бивш управител на „Фонд научни изследвания“, (умишлена безстопанственост).

***
София.
От 11.00 часа в Дома на Европа (София, ул. "Георги С. Раковски" 124) ще се проведе конференция "Младежко гражданско включване 2.0", организирана от Младежко ДПС и фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа.

***
София.
В 12.30 часа председателят на СДС Румен Христов, председателят на СДС - София д-р Антон Койчев, заедно с членове и симпатизанти на партията от столицата, ще поднесат венци и цветя пред паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша".

***
София.
От 13.00 часа в Националния политехнически музей ще се състои церемония по връчване на наградите от ХX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”.

***
София.
От 13.30 часа в XIII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Йордан Ш., обвинен в безстопанственост.

***
София.
От 15.00 до 18.00 часа в постоянната приемна на БСП – София (ул. „Леге" № 10, ет. 1) гражданите на столицата ще получат безплатни юридически консултации.

***
София.
От 15.00 часа пред НДК по случай Световния ден на веганизма „Български вегански съюз“ организира веган прайд парад под името: „Веган парад: Горди сме, че сме вегани!“. 

***
София.
В 17.00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители. По време на събитието ще бъде открита изложба „Пространства за будители“. 

***
София.
От 17.00 часа в изложбена зала „Архиви“ ще бъде открита изложба „Софийският културен живот в миналото в плакати и снимки“.

***
София.
От 18.00 часа в галерия „Структура” ще се проведе четвъртото издание на поредицата дискусии на Визия за София - Диалози за София 04: Въздух, печки и коли, което този път ще разгледа актуалната тема за качеството на атмосферния въздух в София. 

***
София.
От 18.00 часа в Галерия „Сан Стефано“ ще бъде представена изложба, посветена на калиграфски свитъци, използвани в чаената церемония „Чаят – мост между изкуството и природата“. Събитието е част от програмата на 29–ите Дни на японската култура.

***
София.
От 18.00 часа в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека ще се открие изложбата „Нестор Марков – будителят.

***
София.
От 19.00 часа в резиденция „Тера“ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на връчването на петите годишни награди „Будител на годината“ 2018.

***
София.
От 19.00 часа в резиденция „Тера“ (ул. Андрей Сахаров 56) ще се състои тържествената церемония по връчване на приза „Будител 2018“ на Българското национално радио.

***
София.
От 19.30 часа в Първо студио на Българското национално радио оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи проекта си „Вокално-инструментални картини“

***
Асеновград. 
От 09.30 в Зала 1 на Районен съд ще се гледа делото на подсъдимия Янко Я. Той е обвинен в палеж на апартамент на стойност 37 592,00 лв..

***
Благоевград. 
От 13.00 часа в залата на Куклен театър - Младежки дом ще се проведе рецитал на участниците в конкурса , организиран от Детски парламент – Благоевград. 

***
Благоевград. 
В 13.30 часа в сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров”-Благоевград ще се проведе пресконференция във връзка с репертоарния план за 2019 година и предстоящата Коледна кампания. 

***
Благоевград.
От 19.00 часа Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ ще изнесетържествен концерт по повод Деня на народните будители. Събитието ще се проведе в Голям читалищен салон.

***
Бургас 
От 18.00 часа на новата открита сцена БУЛЕВАРТ бургаската група „Мери Бойс Бенд" ще представи новия сингъл от албума си „Щастливи дни" – „Двамата с теб", с акустичен концерт за Деня на народните будители.

***
Варна.
От 10.00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в Морска градина ще се състои поклонение пред живота и делото на Народните будители с благодарствен молебен и полагане на венци с военен ритуал.

***
Варна.
От 16.00 часа в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще се открие изложба "Споделено в "Оранжерия за мисли". Това е своеобразен заключителен етап на едноименния проект на художничката Велина Гребенска. В пространството на създадената инсталация са поместени цитати.

***
Варна.
От 16.30 часа в зала "Концертна" на Военноморски клуб Варна ще се състои откриване на фотодокументалната изложба "Морското образование в България и Първата световна война". 

***
Варна.
От 19.00 часа в Двореца на културата и спорта, зала „Конгресна“, ще се състои празничен концерт "Будителите".

*** 
Велико Търново. 
От 10.00 часа в Ритуална зала на Общината ще се проведе Тържество по случай Деня на народните будители и среща с млади учители. 

*** 
Велико Търново. 
От 10.30 часа в заседателната зала на ОДМВР ще се проведе брифинг, по повод стартирането на традиционната акция на Пътна полиция „Зима“. 

*** 
Велико Търново./с. Самоводене 
От 10.30 часа в Център за работа с деца и младежи ще се проведе представяне на книгата „Народното творчество – събрало мъдростта на вековете“, подготвена от Център за работа с деца и младежи в село Самоводене и отбелязване на Деня на народните будители. 

*** 
Велико Търново./с. Балван. 
От 14.00 часа на площадките за пътна и противопожарна безопасност ще се проведе открит урок с деца от центровете за работа с деца и младежи в село Малки Чифлик и село Арбанаси. 

*** 
Велико Търново. 
От 16.00 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде открита изложба „Заедно да съхраним историческата памет“. 

*** 
Велико Търново. 
От 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се проведе откриване на изложба с рисунки на Нестор Иванов. 

*** 
Велико Търново. 
От 18.00 часа голяма зала на Общината ще се проведе концерт на деца и ученици по случай Деня на народните будители. 

*** 
Велико Търново. 
От 18.00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се проведе откриване на изложби, посветени на 80-годишнината на Ротари клуб – Велико Търново: Фотоизложба „Велико Търново – моето вдъхновение“; Изложба с детски рисунки „Моят Търновград“; Изложба с пана „Историята на Ротари клуб – България“, автор Цвятко Калийски; Изложба живопис на Сашо Филев. 

*** 
Велико Търново. 
От 19.00 часа в Клуб 7 ще бъде представен „Греховната любов на зографа Захарий“ – моноспектакъл на Любомир Бъчваров. 

***
Видин.
От 15.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА, ще се състои встъпителна пресконференция по проект „Трансгранично религиозно наследсвто“, организирана от Фондация за регионални развитие – Видин. 

***
Враца.
От 11.00 часа пред паметника на Св. Софроний Врачански тържествено ще бъде отбелязан Денят на народните будители. 

***
Враца.
От 16.00 часа в Регионалния исторически музей ПП ГЕРБ – Враца организира инициативата „В ателието на съвременния Врачански будител”.

***
Враца.
От 17.00 часа украйнската чудотворна икона на света Богородица „Скоропослушница” ще бъде посрещната в катедралния храм „Св. апостоли”.

***
Враца.
От 18.00 часа в Градската концертна зала ще бъде открита изложбата Дух и слово” – Александър Танев, 90 години от рождението на композитора. От 19.00 часа ще започне Концерт на Симфониета Враца и прожекция на филм, посветени на жизнения и творчески път на Александър Танев.

***
Враца.
От 19.00 часа в Камерната зала на ДКТ ще се играе постановката „Симулатор за чифтосване“ от Джоузеф Скримшоу. 

***
Добрич.
В града ще се състои богата програма по повод 1 ноември – Ден на народните будители. От 09.30 часа в храм „Св. Троица“ ще се проведе празничен тържествен водосвет. От 10.00 часа на паметна плоча на Първото взаимно училище в Добрич ще бъдат поднесени цветя. От 10.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се проведе беседа за деца „О, будители народни, цял низ светли имена“. От 11.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои тържествена церемония за връчване на Годишни награди „Добрич“ в областта на културата и науката. В церемонията ще вземе участие и кметът на Добрич Йордан Йорданов. От 15.00 часа тържествено ще бъде открита сградата на НЧ „Добрич-2017 г.“. От 19.00 часа в Младежкия център ще има концерт, с който ще бъдат демонстрирани дейностите в НЧ „Добрич – 2017 г.“. 

***
Каварна.
Община Каварна тържествено ще отбележи 1 ноември- Деня на народните будители. От 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци в градския парк пред мемориалната плоча на Ангел Захариев – създател на градски парк „Каварна“. От 17.30 часа в ХГ „Христо Градечлиев“ ще има празничен коктейл за културните дейци и будители на Каварна.

***
Карлово.
От 10.30 часа в НМ „Христо Ботев“ ще бъдат връчени литературни награди за рисунка на тема „Свобода или смърт юнашка“ от Националния ученически конкурс посветен на 170 години от рождението на Христо Ботев.

***
Карлово.
От 16.00 часа в Камерна зала на НЧ „Васил Левски 1861 г.“ ще се състои тържествена церемония за връчване на Националната награда за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“. 

*** 
Кюстендил.
От 18.00 часа в читалище „Братство” ще се състои представяне на „Визия за България”. 

***
Кюстендил.
От 18.00 часа във Възрожденското училище ще бъде представена книгата „Приказка за Кюстендил“ на историка Румен Манов. 

***
Монтана.
От 18.00 часа в Драматичен театър „Драгомир Асенов“ ще се проведе тържествен концерт на НЧ „Разум 1883", с който ще чества освен общонационалния празник – Ден на народните будители, и 135 г. от създаването на първата културна институция в града.

***
Плевен.
В Деня на народните будители – 1 ноември, в Медицинския университет ще се състои официално откриване на Факултет „Фармация“.

***
Пловдив. 
От 10.00 часа в Зала 1 на Окръжен съд ще се гледа делото на подсъдимия Станислав П. Срещу него е повдигнато обвинение в това, че на 28.05.2018 г. на автомагистрала „Тракия“ при управление на товарен автомобил след употреба на наркотични вещества е причинил смъртта по непредпазливост на две лица.

***
Пловдив. 
От 10.30 часа на площадката пред акведуктите кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на Район „Централен“ Георги Стаменов ще дадат символично началото на проекта за възстановяване и облагородяване на хълм Бунарджика.

***
Пловдив. 
От 16.30 часа в Цар Симеоновата градина ще се проведе празничен концерт на Духовия оркестър по повод 1 ноември- Ден на народните будители.

***
Пловдив.
От 17.00 часа на Римския стадион ще се проведе празничен концерт по повод 1 ноември- Ден на народните будители.

***
Пловдив.
От 18.00 часа в СКЛАД в Тютюневият град, ул.“Екзарх Йосиф“ 16, ет. 2 ще бъдат показани 62 фотографии на руския фотограф Сергей Борисов.

***
Русе.
От 10.00 часа в Зала „Свети Георги“ (ет. 6 на Областна администрация Русе) ще се проведе второ съвещание на областния управител с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации, имащи отношение по подготовката на област Русе за зимен сезон 2018-2019 г.

***
Сливен.
В 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще започне общоградско тържество по повод празника на Деяна на народните будители. Ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Малко по-късно, кметът Стефан Радев ще се срещне с новоназначени учители от Сливен.

***
Смолян.
От 17.00 часа в зала „Юбилейна 150” на Народно читалище „Кирил Маджаров - 1866” в квартал „Устово“ ще бъде представен сборникът „Христо Гиневски – 75 години жизнен и творчески път”. 
От 18.00 часа в зала „Николай Карагяуров” на читалището ще започне концерт, посветен на Деня на народните будители и в памет на Христо Гиневски, с участието на читалищни формации, който ще бъде.

***
Стара Загора.
По повод 1 ноември – ден на народните будители в града се организира богата програма. От 09.00 часа в храм „Св. Теодор Тирон“ ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев, първи Старозагорски митрополит. От 10.00 часа от парк „Пети октомври“ по бул. „Митрополит Методий Кусев“ ще се състои празнично шествие на ученици и учители. От 11.00 часа пред паметника на Митрополит Методий Кусев в едноименния парк ще се проведе общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители. От 14.00 часа в зала 33 в РИМ „Стара Загора“ ще бъде изнесена специализирана беседа на тема „Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“ – лектор Петьо Мирчев. От 17.30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ ще бъде представена изложба „За правда и човечност“ и кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит. От 18.30 часа в Градска художествена галерия ще се състои концерт на Смесен хор „Родина“. 

***
Стара Загора.
От 19.00 в споделеното работно пространство на Стара Загора „ZaraLab” (ул. „Княз Александър Батенберг“ 28) ще бъде представена образователната инициатива за мотивация и личностно развитие на ученици „Аз и моят успех“.

***
Хасково/с. Черногорово.
В 10.00 часа на площада пред НЧ "Поука 1908" ще започнат празничните чествания по повод 110 години от създаването на читалище в селото. В 10.30 часа ще бъде открита напълно обновената сграда на детската градина. 

***
Ямбол.
С редица инициативи в Ямбол ще бъде отбелязан Денят на народните будители. от 11.00 часа пред барелефа на Ради Колесов (на сградата на читалище „Съгласие-1862”) ще се състои тържествено честване на празника. От 18.00 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“ ще бъде представена новата книга на Георги Господинов – „Всичките наши тела“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.