• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Турция обвинява ЕС, че не е изпълнил задълженията си към Анкара

Турция обвинява ЕС, че не е изпълнил задълженията си към Анкара

/КРОСС/ Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу критикува Европейския съюз, като заяви, че те не са платили обещаните 6 млрд. евро, които са били обещани на Анкара като част от споразумението между нея и Брюксел за спиране на бежанската вълна, в следствие от гражданската война в Сирия. Това заяви Чавушоглу пред германския вестник Bild, като коментира отношенията на Анкара с ЕС, и ходовете на страната му в Сирия и Либия, пише турското проправителстено издание Daily Sabah.

Чавушоглу заяви, че ЕС не са изпълнили изцяло споразуменията от 2015 г., когато и двете страни се съгласиха да се справят заедно с бежанската вълна. Според министърът ЕС не е платил дори половината от сумата, която е трябвало да бъде изплатена още през 2016 г.

Според него германският канцлер Ангела Меркел е изиграла основна роля в подписването на споразумението и това е породило завист у другите страни-членки на ЕС. Чавушоглу похвали Германия за продължаващата подкрепа за сделката, като подчерта, че тя е допринесла за значителното намаляване на бежанския поток към Европа.

„Преди да подпишем сделката около 7 хил. бежанци влизаха в Гърция от Турция дневно", каза Чавушоглу. Сега този брой е само 57 души средно на ден, заяви той и допълни, че смята, че много страни от Източна Европа не искат да приемат бежанци, което поставя Берлин в трудна позиция.

Чавушоглу освен това обвини ЕС, че не е изпълнил договореностите за митниците с Общността, които са част от програмата по приемането на Анкара в нея. Въпреки това министърът изрази готовността на Турция да запази споразумението.

Мевлют Чавушоглу също така отбеляза, че 3,5 милиона турци живеят в Германия, което за Турция е спойката между Анкара и Берлин, като неговата страна подкрепя интеграцията на тези хора в германското общество.

От друга страна той изрази безпокойство, че Берлин подслонява и не преследва считаните за терористи от Анкара членове и поддръжници на движението на Фетхула Гюлен и „Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК).

От друга страна турският дипломат приветства германската инициатива за Берлинската конференция за мир в Либия, където беше обсъдено прекратяването на военните действия в северноафриканската страна и постигането на примирие. В този конфликт Турция подкрепя признатото от ООН правителство на националното съгласие, което се бори със силите на Халифа Хафтар и кабинета в Тобрук. Чавушоглу отбеляза, че Хафтар все още не е отговорил дали наистина желае мир в Либия.

Попитан какъв е интересът на Турция в Либия, Чавушоглу заяви, че страната му иска само мир и стабилност. Той не говори за това дали има или не турски войници в Либия, като потвърди само, че Анкара засега е изпратила военни съветници в Триполи.

Чавушоглу говори и за офанзивата на сирийския президент Башар Асад в последния бастион на бунтовниците, подкрепяни от Анкара в страната, като заяви, че държавният глава предпочита военно решение на проблема, вместо политическо такова, за разлика от Турция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.