• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Защо зеленият чай е по-здравословен?

Защо зеленият чай е по-здравословен?

/КРОСС/ Чаят съдържа антиоксидантни съединения, наречени катехини. При черния чай е налице по-силна оксидация на листата, така че антиоксидантните му свойства са по-слабо изразени.

Черният чай за разлика от зеления търпи по-продължителна обработка, тъй като преминава през пълен процес на ферментация. При този процес той губи значителна част от полезните си вещества – съдържанието на витамин С намялава около 10 пъти.

Черният чай е полезен при ниско кръвно налягане, заради по-високото съдържание на кофеин. Ефективен е при прилошаване, благодарение на голямото количество дъбилни вещества, които успокояват лигавицата на стомаха и премахват спазмите.

Много проучвания са доказали, че и двата вида чай са полезни за здравето - намаляват холестерола и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, но все пак зеленият чай се класира по-напред.

И една от причините за това е, че той се пие без мляко. Според изследване на учени от Берлинския университет през 2006 г. черният чай с мляко не помага на сърдечно-съдовата система.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.