• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Хибриден дрон-амфибия се подготвя за тестове в Русия

Хибриден дрон-амфибия се подготвя за тестове в Русия

/КРОСС/ Руският дрон действа и като плавателен съд и може да има военно приложение

Първият по рода си летателен апарат, който комбинира характеристиките на кораб-амфибия на въздушна възглавница и безпилотен самолет, е в процес на подготовка за тестови полети в Русия. Дронът с двойна употреба може да доставя товари до трудно достъпни места и да бъде използван за военни цели.

Дронът, наречен Chirok („Патица“), е разработен от компанията United Instrument Corporation (UIC), клон на държавната Rostec Corporation. Дронът с въздушна възглавница е амфибия и не се нуждае от летище, тъй като може да излита и каца на всяка една повърхност, било то заснежен терен или всеки удобен плавателен канал.

„Миналата година представихме моделът на Chirok в мащаб 1: 5, а сега имаме действащ модел в пълен размер, широк 10 м. В момента Chirok се завършва и подготвя за тестови полети“, каза източник в UIC за ТАСС.

Представителят на компанията остави отворена възможността Chirok да се появи в авиошоуто МАКС-2015, което ще се проведе на летище Жуковски близо до Москва между 25 и 30 август.

Дронът-амфибия Chirok е направен от композитни материали, а тъканта на въздушната му възглавница е разработена в Русия и патентована от Rostec Corporation. В режим на полет възглавницата се прибира. Информацията за системата за задвижване на Chirok е класифицирана.

За разлика от хеликоптерите Chirok може да лети на височина от 6 хиляди метра и разполага с радиус на действие от 2500 км.

С товар от 300 кг. Chirok ще може да превозва двама или трима пътници с багаж или да бъде натоварен с оборудване за наблюдение, както и да действа като военен безпилотен самолет.

Дронът най-вероятно ще се използва в мисии за наблюдение на околната среда, откриване на горски пожари, доставка на материали от първа необходимост на трудно достъпни райони, както и за обслужване на отдалечени нефтени платформи.

Поради средно големия размер на Chirok и факта, че е изцяло изработен от композитни материали, дронът също има и изключителна стелт способност. Конструкцията му лесно може да бъде усвоена за военна употреба като например за носене на военни уреди или за провеждане на разузнавателни мисии.

Chirok достатъчно голям, за да побере оръжия като малокалибрени управляеми ракети или бомби с висока точност във багажника си, така че те няма да пречат на аеродинамиката и стелт характеристиките.

Източник: http://www.fbr.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.