• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Столицата също отбеляза Независимостта

Столицата също отбеляза Независимостта

/КРОСС/ С тържествена церемония и поднасяне на цветя и венци в София също бе отбелязана 109-годишнината от Независимостта на България. Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Празникът събра стотици граждани и гости на града на площад Княз Александър I. В словото си Чобанов заяви, че това е най-важният ден в историята на България. По думите му с акта на обявяването на независимостта е изпълнен заветът на Васил Левски - да се наредим сред другите европейски народи.

"На този ден преди 109 години България отново стана суверенна държава. Трудно ни е днес да си представим Европа преди век - разтърсвана от противоречия, изправена пред две световни войни, континент на насилие, анекси, локални спорове и преврати", обяви Чобанов, цитиран от news.bg.

Той изтъкна, че именно в тази сложна обстановка дедите ни са успели да извършат не един, а два забележителни международни акта с огромни последици - Съединението и обявяването на Независимостта.
"Едва ли има друг европейски народ, който да може да се гордее с такива забележителни успехи в онази епоха на напрежение между два века на конфликти. Обявяването на Независимостта е постигнато не със силата на оръжието, а със средствата на дипломацията, с внимателното обмисляне на всяка стъпка и с много неуморна работа на международната сцена. Този забележителен успех е успех, който позволи на България да ускори своето стопанско развитие, да взема напълно самостоятелни решение и да възвърне своя престиж", отбеляза в речта си по повод празника заместник-кметът Тодор Чобанов.

"С обявяването на независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим заедно с другите европейски народи. Днес свеждаме глава пред всички тези, които направиха това събитие възможно - българското правителство, политици, дипломати и приятели на България зад граница", заяви Чобанов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

американски военни бази

Понеже сега сме независими колкото през турското робство, добре е поне да отбелязваме този ден, за да не забравим, че го е имало!

22.09.2017 14:30:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.