• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Дай пари и чакай, за да станеш български гражданин, е срамна политика

Дай пари и чакай, за да станеш български гражданин, е срамна политика

/КРОСС/ Политическа партия МИР остро протестира срещу бавния и неефективен начин за издаване на удостоверения за български произход на нашите сънародници в чужбина. В приемната на партията пристигат десетки сигнали за мудно и формално отношение към кандидатите, желаещи българско гражданство.

Структурата, на която е поверена тази стратегическа задача - Държавната агенция за българите в чужбина, в състав от двадесетина държавни служители, включително скъпоплатени председател, зам.-председател, главен секретар, юрисконсулт - очевидно не се справя с поверената й от нас задача. Данъкоплатците биват заблуждавани, че тази агенция върши работа и има отношение към българите в чужбина.

След арестите в ДАБЧ в края на октомври 2018 г., нещата не само, че не се подобряват, но проблемите се задълбочават и все по-трудно се обработват документи. Всеки ден пред сградата на агенцията се наблюдават опашки от чакащи хора, чиито документи се обработват мудно, неадекватно и непрофесионално. Битката с корупцията очевидно не дала като резултат гъвкава и добре работеща администрация, се казва в позицията на партия МИР.

„Българските исторически общности и българите в чужбина не трябва да са „обект на ухажване" от страна на политиците само по избори, те трябва да бъдат приоритет за управляващите. Все по-наложително е правителството да поеме отговорност за неглижирането на проблема с ДАБЧ и да даде отговори за корупционният модел при издаването на документи за българско гражданство", каза предкседателят на партията Симеон Славчев. Според него ако мълчанието се приема за знак на съгласие, то тогава правителството индиректно застава зад създадената практика, който иска българско гражданство - първо да плати!

Сред приоритетните цели на ПП МИР е приобщаване и включване на българските граждани - временно или постоянно пребиваващи зад граница - към държавния и обществено-политическия живот в България. За всички нас е важно провеждането на последователна образователна политика на българската държава за всички нива на образованието на българските граждани и българите от историческите български общности в чужбина. Нужно е да се развие механизма за подпомагане на нашите религиозни храмове и национални общности в чужбина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.