• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Малко мече потърси подслон в къща в село Кладница

Малко мече потърси подслон в къща в село Кладница

/КРОСС/ Мечето беше доста стресирано и доста безпомощно, защото е само на 4 месеца, обясни директорът на Югозападното предприятие (ЮЗДП) - Дамян Дамянов в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин".

Вчера малкото мече се отделило от майка си и вероятно е опитало да си намери подслон - в двора на къща в село Кладница. След като го забелязали, местните жители подали сигнал към съответните служби, които идват на място и го следят с термокамери. То се качва на едно от близките дървета и престоява там до полунощ, когато термокамерите отчитат, че слиза и се връща в гората.

Дамян Дамянов разказа още, че мечето е било в двора около 40 минути, през които са били уведомени институциите, за да се предприемат мерки. След това то тръгнало към близката река, прескочило мрежеста ограда и се качило на дърво - от начало на 8 м, после на 15 м. Към 01.30 през нощта то успява да се спусне по бора и да се върне в гората. До сутринта и през целия ден вчера е било осигурено дежурство, за да се види дали мечето ще се върне. След като го няма, се надяваме че всичко е благополучно, каза още Дамян Дамянов.

Според Милица Фиданова - младши експерт РИОСВ, шансът и майката да слезе от гората е доста малък. По думите й вероятно мечето вече я е намерило и са се събрали.

Районът ежедневно е наблюдаван, защото това е територия на ловното стопанство, обясни директорът на ЮЗДП. Според него броят на мечките на Витоша е над 15. Няма конфликти с тях в населените места и с туристи, полагат се достатъчно грижи, но такива срещи ще са все по-често, прогнозира той. Когато човек срещне мечка, трябва да запази спокойствие и да не прави резки движения. Мечката също се плаши, като хората, обясни още Дамян Дамянов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.