• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вече могат да ви разкрият по чужда ДНК

Вече могат да ви разкрият по чужда ДНК

/КРОСС/ Представете си, че полицията и службите за сигурност могат да ви проследят по ДНК, дори ако вие никога през живота си не сте давали съответните анализи и сте убедени, че ви няма в нито една генетична база с данни. В Европа и Северна Америка нещата вече стоят по този начин!

Популярността на широко рекламираните генетични тестове, обещаващи да разкрият цялата истина за произхода на вашите предци и да намерят далечни роднини, доведе до това, че компаниите, които ги предлагат, са натрупали милиони образци от ДНК. С тяхна помощ вече може да бъде разкрит почти всеки човек от европейски произход.

Именно така през тази година беше разкрит в Калифорния сериен убиец, чиято личност не беше ясна в продължение на цели 40 години. Полицията разполагаше с ДНК на престъпника, но тя беше безполезна: в течение на десетилетия нито една генетична база с данни не можеше да осигури съвпадащи резултати.

От тогава – само за последната половин година – по същия начин бяха разкрити най-малко 13 тежки престъпления в САЩ.

Доброволен анализ

На пръв поглед може да изглежда, че новият метод ще бъде само от полза на правоохранителните органи. Но не трябва да се забравя, че той изцяло се базира на открити източници, достъпът до които може да получи всеки.

Потокът от желаещи да научат повече за своите предци не пресъхва – не само в САЩ, но и в целия свят. Генетичните бази данни продължават да растат и стават все по-подробни.

А това означава, че не е далеч деня, когато всеки желаещ ще бъде разкрит чрез ДНК, на който й да било и с каквато и да било цел. За съжаление, тези страхове се потвърждават от изчисленията на учените.

Миналата седмица в списание „Сайънс“ беше публикувано изследване, в което се твърди: въз основа на вече съществуващите открити бази с данни за генетична информация в САЩ може без особени усилия да бъде намерен всеки човек, който е представител на европоидната раса.

В това няма нищо учудващо – водени от любопитството и желанието да научат повече за своите предци, 15 милиона американци доброволно са дали образци от своето ДНК за анализ. Именно САЩ в момента са лидер по брой проведени тестове, но останалите държави бързо ги догонват.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.