• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Виетнам притиска ИТ гигантите със закон

Виетнам притиска ИТ гигантите със закон

/КРОСС/ Виетнам се подготвя да въведе в действие нов закон за киберсигурността, който изисква от световните технологични компании да създават свои местни офиси и да съхраняват данни на местно ниво - независимо от молбите на Facebook, Google и други големи фирми да не въвежда такава норма, сочи правителствен документ, за който съобщава Ройтерс, цитирана от technews.bg.

Виетнамските депутати одобриха новия закон през юни. Те отхвърлиха възраженията от страна на бизнес-общността, правозащитните групи и западните правителства, включително това на САЩ. Въпросните организации заявиха, че мярката ще подкопае икономическото развитие, дигиталните иновации и допълнително ще потисне политическото напрежение.

Google, Facebook и повечето други големи технологични компании се надяваха, че проектонаредбите за прилагането на закона ще смекчат разпоредбите, които ИТ гигантите смятат за най-нежелателни. Тези надежди обаче едва ли ще се реализират. Според документа, ИТ компаниите или ще влязат в конфронтация относно спазването на новата норма, или ще напуснат страната.

Новото проекторешение изисква компаниите, които предоставят набор от услуги, включително електронна поща, социални медии, видео, обмен на съобщения, е-банкиране и електронна търговия, да създават свои офиси във Виетнам, ако събират, анализират или обработват лични потребителски данни.

Дружествата също така ще трябва да съхраняват широк спектър от потребителски данни - вариращи от финансови отчети и биометрични данни до информация за етническа принадлежност и политически възгледи - в границите на Виетнам.

Facebook и Google, които са масово използвани в страната, нямат местни офиси, нито локални центрове за съхранение на данни. Те се възпротивиха на въпросното изискване за "локализация".

Говори се и за други части от новия закон, които "укрепват правомощията на правителствените онлайн полицейски служби". Налице са притеснения, че така новият закон ще улесни органите да изземват данни за клиентите и ще застраши местните служители с арести.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.