• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

/КРОСС/ "ГЕРБ и коалиционните партньори работят на парче, нямат философия за бюджетната политика на България. Нямат виждане какво ще стане с българската икономика през следващата година, а страните в Европейския съюз започват многогодишно бюджетиране. Те са направили един счетоводен бюджет "дал Кольо, взел Кольо", изравнили са приходите и разходите и казват толкова пари имаме и толкова разпределяме". Това коментира пред БНР проф. Румен Гечев, депутат от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. В предаването "Неделя 150" проф. Гечев уточни, че от левицата предлагат да се увеличи събираемостта на данъците:

"Това, с което се гордеят от ГЕРБ, че преизпълняват плана по бюджетните приходи, се случва, защото тези "юнаци" си слагат много ниска летва. Винаги си залагат по-нисък БВП и по-ниски бюджетни приходи, защото много по-лесно се изпълнява такъв бюджет. И защото съгласно Закона за бюджета правителството не може да променя параметрите на бюджета и да преразпределя пари по други пера без разрешението на парламента. Има едно изключение обаче - ако има излишък в бюджетните приходи, то този излишък може да се преразпределя".

Според проф. Румен Гечев въвеждането на плоския данък е било грешка.

Плоският данък се вихри в момента в Таджикистан, в Узбекистан, в Казахстан и в Монголия. В Източна Европа имаше три-четири страни с плосък данък, но той беше почти двойно по-висок от българския. Българският е не само плосък, но и рекордно нисък. Но тези източноевропейски страни вече излизат от този данък. Ние предлагаме умерена скала на прогресивно данъчно облагане".

На въпрос за коментар на предложението на финансовия министър - кметовете да вдигнат местните данъци и такси и да въведат допълнително подоходно облагане, депутатът отговори: "Той прехвърля горещия картоф на кметовете. С местни данъци и такси никъде по света кмет не може да си осигури финансов комфорт. Всеки баланс на кметството, всяко разсрочване на задължение, всяко допълнително финансиране зависи единствено от благоволението на един човек - на министъра на финансите... Ние предлагаме реална децентрализация".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А сегашните корифей са уникално добри, докараха ни до просешка тояга.

18.11.2019 19:37:15

Анонимен

Абе спрете с този мошенник Румен Гечев , тоз престъпник фалира България , ограби спестяванията на българина и пак на трибуната и дава акъл ,в нормална държава щеше да е на кучето в гъза , при бай Ставри в централния софийски ....

18.11.2019 16:20:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.