• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

З. Илиева: Разривът между Ердоган и Давутоглу не е от вчера

З. Илиева: Разривът между Ердоган и Давутоглу не е от вчера

/КРОСС/ Драмата между двамата първи мъже на Турция не е от вчера. Те си разделиха дори медиите в Турция. Давутоглу никога открито не е говорил критично за Ердоган, но становищата им по ключови за Турция въпроси се разминават доста отдавна, каза журналистът Зорница Илиева в коментар на публичния разрив в отношенията между турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу. Отношенията са обтегнати до степен на скъсване, посочи Илиева в интервю за БНР.

Като една от причините за охлаждането на отношенията между първите управляващи тя посочи големите лични заслуги на Давутоглу за споразумението между ЕС и Турция, чиято роля за подписването на което се счита за съществена, както и за изтеглянето с четири месеца по-рано на отпадането на визите за турските граждани. С тази оставка Ердоган прехвърля върху него вината за сирийския батак. Сметката винаги се плаща от някой друг, каза още Зорница Илиева: „Ердоган за 14 години е натрупал достатъчно опит и знае как да се лишава от такива сътрудници, които могат да делят с него властта или имат такива претенции. Амбициите на Давутоглу за първа цигулка в Турция никога не са били заявявани гласно, но той има подкрепа в редица среди".

Давутоглу си има своята научна кариера и своето бъдеще като учен, но човек, пребивавал толкова дълго в политиката и с толкова добри контакти на Запад, няма така лесно да се откаже, прогнозира Илиева и припомни, че досегашният турски премиер има репутация на прозападен човек, с когото по-лесно може да се постигне компромис.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.