• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

НСИ: Ръст при „Административни офис дейности" през първото тримесечие на 2016 г.

НСИ: Ръст при „Административни офис дейности" през първото тримесечие на 2016 г.

/КРОСС/ Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи", „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и „Други бизнес услуги".

Тримесечни изменения
По предварителни данни през първото тримесечие на 2016 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, нараства с 5.0% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 година. Ръст е регистриран при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 6.9%, „Сухопътен транспорт" - с 5.3%, и „Пощенски и куриерски услуги" - с 1.9%. Намаление на индексите на оборота се наблюдава при „Воден транспорт" (8.9%) и „Въздушен транспорт" (1.3%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 0.3% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г., което се дължи на дейностите: „Информационни услуги" (3.7%), „Дейности в областта на информационните технологии" (3.1%) и „Издателска дейност" (3.0%). Спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 8.9%, „Далекосъобщения" - с 2.1%, и „Радио- и телевизионна дейност" - с 1.6%.

При Други бизнес услуги най-голямо е увеличението на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - с 27.4%, докато при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" се отчита най-съществено намаление - с 11.9%.

Годишни изменения
През първото тримесечие на 2016 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 8.0% в сравнение със същото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при повечето дейности, като то е най-значително при „Пощенски и куриерски услуги" (13.1%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (10.8%). Намаление е регистрирано при „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 6.0 и с 3.5%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 9.2% по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при всички дейности в състава на сектора, като най-съществен е ръстът при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (28.0%) и „Информационни услуги" (25.4%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо първото тримесечие на 2015 г. е отчетено при почти всички дейности, като то е най-голямо при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност"- с 63.1%. Спад с 9.5% е регистриран само при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи".

Методологични бележки

Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред и е особено подходящо за дългосрочни сравнения на данните.
Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в тримесечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в тримесечията, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на оборота в някои дейности).
Методологията на тримесечното наблюдение, както и данни за периода 2000 - 2016 г., могат да се намерят на сайта на НСИ в рубрика „Бизнес статистика": http://www.nsi.bg/bg/content/956/тримесечни-данни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.