• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зам.-главният прокурор префасонира делото за присвояване на 206 млн. лв. от КТБ в разследване за кражба на банка

Зам.-главният прокурор префасонира делото за присвояване на 206 млн. лв. от КТБ в разследване за кражба на банка

/КРОСС/ Влизането на двамата назначени синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) бе съпроводено от безпрецедентна показна акция днес. За да въведат синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев в централата на КТБ дойдоха финансовият министър Владислав Горанов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Илиев и Ангелчев влизат в банката, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че банката се разграбва, а Народното събрание направи светкавични промени в Закона за банковата несъстоятелност, които позволиха назначаване на синдици преди решението на съда за обявяване на банката в несъстоятелност. Досега управлението й бе поверено на квестори от БНБ.

Вчера вестник „Преса" съобщи, че премиерът Бойко Борисов се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов, шефове на служби и финансовия министър, а целта е била да се декларира държавна подкрепа за новоназначените синдици. „Още вчера заявихме, че синдиците могат да разчитат на съдействието на всички държавни органи - прокуратурата и правоохранителните органи, ако имат нужда от информационно обезпечаване. Предполагаме, че в банката са извършвани доста нарушения на законите. Затова държавните органи, които охраняват имуществото, са тук", каза пред журналисти Владислав Горанов и обясни, че за това се наложило „приемането на извънредно законодателство, което да уреди статута на временните синдици и отговорността на тяхната работа". „Това до голяма степен е отговорност на правителството, защото финансовият министър има вече пряка отговорност да следи тяхната работа, да наблюдава отчетите по отношение на опазване на имуществото на банката", уточни финансовият министър, който обяви, че ако се наложи ще бъде назначен и трети, и четвърти синдик, заради огромния обем работа. Според Горанов държавата няма „да пести човешки ресурси при управлението на процеса за несъстоятелност".

На въпрос на медиите дали му е известно, че в България няма и не може да има извънредно законодателство, Горанов заяви, че нормалното законодателство не е сработило и затова се наложило извънредно законодателство. Преди няколко месеца главният прокурор Сотир Цацаров също се обяви за извънредни мерки, като определи казуса „КТБ" като изключение и предложи законът да се надскочи, за да се спасят спестяванията на вложителите.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пък обясни днес присъствието си пред централата на банката с желанието за пълна подкрепа на синдиците в дейността им. Сарафов се закани държавното обвинение да следи внимателно резултатите от тяхната работа. Ако се установят нарушения - разпиляване на имуществото, прехвърляне и трансформация на активи на банката на подставени лица, прокуратурата щяла да образува дело и да повдигне обвинения „било за пране на пари, било за безстопанственост", категоричен бе обвинителят. „Ако квесторите не са си свършили добре работата, ако са извършили закононарушения, е възможно да разширим кръга на обвиняемите с тях. Ще бъдат обвинени тези, които са нарушили закона", предупреди Сарафов.

През юли миналата година образува досъдебно производство за присвояване в особено големи размери от КТБ, като до този момент делото не е стигнало до съдебна зала. Сарафов увери днес, че по него се работи усилено - разпитвали се свидетели, анализирали се доказателства, изготвяли се заключения по експертизите, а на въпроса на журналисти защо се бави разследването Сарафов отвърна: „Но, моля ви, това не е дело за кражба на гума, джанта. Това е дело за кражба на банка. За да бъде всичко прецизно, трябва да бъдат извършени всички тези действия". Такова обвинение по делото обаче няма, мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който се намира в Сърбия, бе обвинен за присвояване на 206 млн. лв., а бившият шеф на Банков надзор в БНБ Цветан Гунев - за бездействие по служба.

За разлика от настойчивите критики на Горанов и премиера Бойко Борисов към бавното развитие на делото за отнетия лиценз на банката в КТБ, до този момент двамата не са изразили никакво недоволство от работата на прокуратурата по казуса.

Председателят на ВАС поел лична отговорност за делото „КТБ"

В същото време днес петчленният състав по делото по жалба на „Бромак" за отнемане на лиценза на банката се събира в закрито заседание. След упреците на премиера за бързината на процеса, който блокира делото за несъстоятелността на КТБ в Софийския градски съд, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев реши да председателства състава. Колев не е влизал в нито едно дело от началото на мандата си, а преди това е бил наказателен съдия. Останалите членове на състава са Росен Василев (докладчик по делото, командирован с еднолична заповед на Колев от Окръжен съд Благоевград, участва в последния конкурс за ВАС, но не се класира за титулярно място), председателят на Шесто отделение Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева.

В интервю пред вестник „Стандарт" председателят на ВАС казва, се съставът е формиран според закона и заповедта за спазване на старшинството при петчленните състави. Колев казва също, че има пълно доверие на докладчика по делото съдия Росен Василев, който имал дългогодишен стаж в административното правораздаване. На въпрос защо оглавява състава, Колев отговаря. „Мисля, че е моя отговорност като председател на този съд. Сами разбирате, че едно дело от такъв характер, каквото е за лиценза на КТБ, е от изключително значение. Няма как да игнорираме факта, че то породи множество въпроси в цялото общество. Както и множество икономически проблеми, които следва да бъдат решавани. Интересът е изключително голям. Да не забравяме, че в КТБ е имало хиляди вложители, чиито интереси в крайна сметка донякъде са били застрашени. Така че това дело действително се явява едно от най-значимите, от както съм председател на ВАС. Това е една от причините лично аз да председателствам състава".

Колев отрича решението му да е свързано с критиките на Борисов и Горанов. „Те (критиките - б.а.) бяха една индикация за оценката, която изпълнителната власт придава на случая КТБ. Сами разбирате, че да, едно такова становище от МС и премиера сочи, че този казус е от изключително значение за икономиката на България. Няма как те да не бъдат взети предвид, доколкото това е един обществен сигнал. Притесненията на премиера са обясними, доколкото отговорността за развитието на фактическата ситуация около случая КТБ е изцяло на изпълнителната власт", отговаря председателят на ВАС.

Преди да се произнесат по същество по жалбите на „Бромак", съдиите от съдебния състав обаче ще трябва да решат дали да си направят отвод по делото. Адвокатите на „Бромак" поискаха отвод заради предубеденост и на петимата магистрати. Искането по отношение на докладчика по делото Росен Василев е мотивирано с факта, че той е командирован във ВАС със заповед на Георги Колев, заради което е „чувствително зависим" от волята на председателя на съда. Както „Съдебни репортажи" писа, по делото КТБ в СГС съдия Калинка Илиева се отведе от разглеждането на казуса заради публикации, които поставяха под въпрос обективността й, заради това, че е командирована (със заповед на Владимира Янева).

Отводът на Колев е поискан с мотив, че като председател на ВАС може да влияе на решението на съдебния състав. Освен това, посочват от „Бромак", Колев не е изпълнил задълженията си да насрочи в законовия срок искането за образуване на тълкувателно дело, което да изясни въпроса кой има правен интерес да обжалва решение на БНБ за отнемане на лиценза на банката. Друго основание е отказът на председателя на ВАС да извърши публичен избор на съдията-докладчик по делото. Адвокатите се позовават и на изказване на Колев, че критиките на Борисов са обясними и делото ще бъде решено до две седмици.

В исканията за отвод, адвокатите посочват, че останалите трима членове на състава са разглеждали други дела, в които са се произнасяли по въпроса кой има правен интерес да обжалва решението на БНБ, което нарушава принципа на „равенство на оръжията" в съдебния процес, а освен това тримата съдии формират мнозинството в състава и така биха предопределили изхода на делото. По неофициална информация от съда решение по казуса ще има в понеделник.

 

Галина Гиргинова

„Съдебни репортажи"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

206 МЛН. ЛВ. СА РАЗДАВАНИ КАТО ПОДКУПИ, РУШВЕТИ и ДЖОБ - ПАРАСИ на високопоставени "чиновници "!

27.03.2015 20:11:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.