• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Първо заседание по делото за фалита на КТБ

Първо заседание по делото за фалита на КТБ

/КРОСС/Софийският градски съд ще заседава по делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка.

За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врати, са призовани КТБ, БНБ, СГП и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. По делото ще заседава 6 състав на СГС. Заседанието е насрочено за 10.30 часа.

Очаква се обаче то да не тръгне заради жалбата във Върховния административен съд от мажоритарния собственик на капитала на банката Цветан Василев.

Това не спира насроченото за 4 декември начало на плащане на гарантираните депозити в КТБ.

Днес страните в процеса ще бъдат уведомени, че производството временно ще бъде спряно, заради жалби във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката.

Още в четвъртък стана ясно, че делото за фалита на КТБ ще бъде замразено за неопределено време, заради жалбите на фирма "Бромак" и на вложителя Орлин Кунев срещу решението на БНБ да отнеме лиценза.

Днес в съдебната зала съдия Иво Дачев ще уведоми участниците в производството по несъстоятелност за жалбите. Това са квесторите на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ. По тяхно искане съдът конституира и двамата най-големи акционери в КТБ - фирма "Бромак" и компанията, свързвана с Оманския фонд.

Спирането на делото за фалита ще продължи до приключване на административния спор между Цветан Василев, Орлин Кунев и БНБ. По него трябва да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав. Продължителността на съдебните процедури и във Върховния касационен съд, и в Софийския градски съд няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица.

До производството по несъстоятелност на КТБ се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на банката. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.

Междувременно Фондът за гарантиране на влоговете трябва да обяви днес банките, които ще изплащат гарантираните депозити в КТБ. От ръководството на фонда обявиха в аванс, че 9 банки ще изплащат, като те са избирани така, че да са с много клонове и да се избегнат струпванията на хора, които искат да си вземат парите.

Изплащането започва на 4 декември, като за първото прехвърляне на сума от изплащащата банка към друга няма да се плаща такса.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

http://pal.bg/?ref=43f3bibe02

24.11.2014 15:47:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.