• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Злоупотреба с евросредства

Злоупотреба с евросредства

/КРОСС/ Над 500 хил. евро субсидии, предоставени от Европейския парламент на две паневропейски политически групи (вече несъществуващи), са били използвани не по предназначение от техните членове според Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), предаде "Ройтерс".

Разследването на ОЛАФ е започнало през 2015 г. по подозрение за измами и нередности, извършени от дясното Движение за Европа на свободите и демокрацията и асоциираната с него Фондация за Европа на свободите и демокрацията (и двете вече не съществуват), които получавали грантове от ЕС между 2012 и 2015 г., припомня "Ройтерс".

Парите били предназначени за информационни кампании за Европейския съюз, но според датски медии са били използвани за политическа реклама на отделни партии.

Лидер на Движението за Европа на свободите и демокрацията в периода 2014-2015 г. беше евроскептикът Мортен Месершмит от Датската народна партия, който като тогавашен президент е одобрил част от изразходваните средства. Групата включваше също партии от Италия, Гърция и други.

"Нашето категорично очакване е, че нищо криминално не може да бъде открито в начина, по който сме изразходвали парите", каза Месершмит, сега депутат в датския парламент, пред агенция "Ритцау". По думите му неговата партия е готова да реимбурсира средствата на ЕП, ако е необходимо. Подкрепата за Датската народна партия, някога втората сила в националния парламент, спадна от 21 процента на парламентарните избори през 2015 г. до по-малко от 9 процента на вота през 2019 г.

ОЛАФ е предала разследването на властите в Италия, Гърция и Дания.

Движението за Европа на свободите и демокрацията и асоциираната Фондация са били използвани от членовете им за незаконно облагодетелстване - собствено или за други, в ущърб на финансовите интереси на Европейския парламент, заяви службата. Според нея ЕП е понесъл загуби от общо 583 047 евро, като 127 626 евро са възстановени.

Датският прокурор за международни и икономически престъпления потвърди пред "Ройтерс", че е получил доклад от ОЛАФ и трябва да реши дали това е база за по-нататъшно разследване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.