• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

27 руски деца, държани в затвор, бяха докарани от Багдад в Москва

27 руски деца, държани в затвор, бяха докарани от Багдад в Москва

/КРОСС/ Самолет на руското министерство на извънредните ситуации докара от Багдад в Москва 27 руски деца, държани заедно с майките им в затвор в иракската столица, предаде ТАСС. Бащите им са ликвидирани бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава".

От министерството уточниха, че негов самолет "Ил-76" е пристигнал на летище "Раменское" с децата на възраст между 4 и 13 години. Те са били придружавани от спасители, лекари и психолози.

Пресслужбата на пълномощничката към руския президент за правата на децата Анна Кузнецова заяви, че от Багдад в Москва са били докарани деца от 10 региона на Русия.

Евакуираните ще бъдат отведени в Националния медицински изследователски център за детското здраве, където ще бъдат предадени на роднини и настойници.

Руското външно министерство благодари на иракските власти за помощта за евакуирането на децата и каза, че се работи по връщането в родината на всички оставащи в Ирак непълнолетни руски граждани.

В края на декември самолет на министерството на извънредните ситуации докара от Ирак в Русия 30 деца на възраст между 3 и 15 години, държани заедно с майките им в иракски затвори. Пресслужбата на Кузнецова заяви, че междуведомствената комисия за оказване на помощ за връщане на деца, намиращи се в зони на бойни действия, има данни за 699 непълнолетни граждани на Русия, изведени от родителите си в Близкия изток.

Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира междувременно Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.

Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианма.

Освен че са принуждавани да влизат в битка, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои момичета са принуждавани да се омъжват за бойци, докато момчета и момичета биват в еднаква степен малтретирани сексуално, съобщава УНИЦЕФ. В крайни случаи, деца са принуждавани да служат като "живи щитове" или да се самовзривяват на многолюдни площади.

Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца войници.

В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на червената ръка - инициатива за привличане на вниманието към експлоатацията и злоупотребата с деца от въоръжени групировки - УНИЦЕФ призова правителствата по света да се ангажират по-активно в борбата срещу подобни нарушения на правата на децата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.