• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

"Спаси, дари на" спря дейността си заради акцията на ГДБОП във Фонда за деца

"Спаси, дари на" спря дейността си заради акцията на ГДБОП във Фонда за деца

/КРОСС/ Съвсем наскоро благотворителната платформа "Спаси, дари на" обяви в официално съобщение, че приключва своята дейност. Десислава Хурмузова от гражданската инициатива, Красимира Величкова от "Български дарителски форум", журналистът Надежда Цекулова, която доскоро е била член на обществения съвет "Фондът за лечение на деца" опитаха да обяснят причината за спирането на дарителската кампания в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Причините да спрем кампаниите оттук нататък са, че ние 6 години се борим с Минитерството на здравеопазването за подобряване на работата на Фонда за лечение на деца. Направихме така, че той да работи и само за миналата година е подпомогнал 1300 деца. След като постигнахме това, на 20 април влезе ГДБОП и арестуваха целия екип на Фонда", каза в ефир Десислава Хурмузова. "Този Фонд беше обезглавен и разстрелян на място. Няма никаква надежда за нас, че той ще продължи да работи", посочи тя.

От Фонда изпратили писмо със седем въпроса относно нахлуването на ГДБОП до премиера Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров, до вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"В момента събираме подписи в петиция и който ги подкрепя, може да се включи и да ги зададе от собствено име", посочи Красимира Величкова от "Български дарителски форум". "Ние задаваме въпроси свързани с правата ни, със сигурността на нашите домове и със здравето на нашите деца", посочи тя.

"Убедени сме, че организирана престъпна група във Фонда няма, всичко онова, което изтече като псевдообвинения и не бяха потвърдени от прокуратурата - за даване на подкупи, за пликове с пари, е пълен абсурд", категорична е Величкова. "Със сигурност в организацията на Фонда е имало проблеми, но те са били от административен характер и не заслужават въоръжени мъже да арестуват целия екип."

"Българската здравна система има изключително сериозни дефицити", заяви Надежда Цекулова. "Те засягат както лечението на български граждани над 18 години, така и лечението на деца. Център "Фонд за лечение на деца" беше създаден с конкретната цел да помага на деца, за които нашата система е твърде малка, недостатъчно опитна, за да предложи лечение в България. През годините, благодарение на активното съдействие и на "Спаси, дари на", и на Българския дарителски форум, и на другите организации, които се стараеха Фондът да изпълнява функциите си, той заработи добре, поемаше все повече функции. През миналата година е платил лекарства за лечение на деца в България на стойност 1 млн. лева за онкологично болни деца", посочи Цекулова.

"За съжаление Фондът е една структура с изключително малък екип, състои се от 8 души, разполага с годишен бюджет от около 10 милиона лева и не е в състояние да запълни дефицитите на българската здравна система", добави тя.

По думите на Десислава Хурмузова Фондът е създаден за лечение на деца в чужбина, но постепенно през годините фокусът се измести към лечение на децата в България.

На въпрос дали ще заработи ефективно този фонд, Красимира Величкова каза, че още преди две години по времето на министър Таня Андреева е имало идея и е била предвидена промяна в правилника, при която общественият съвет се дели на две - решения взимат само лекарите. Журналисти, представители на граждански и пациентски организации нямат право да взимат решения.

"Много малко време не достигна на министър Андреева тази промяна да се осъществи. На едно от първите интервюта, които министър Владимир Пилософ даде като директор на Фонда, е, че здравното министерство трябва да си го управлява само. Само че всички ние знаем, че публичният ресурс не е собственост на един или друг министър, а идва от нас, данъкоплатците. Този Фонд е замислен с обществен съвет именно, за да гарантира от една страна най-доброто за обществото, и да информира всички, когато има проблем", поясни Величкова.

Според нея, ако нещо е постигнато във Фонда, то е постигнато благодарение на медиите и гражданските организации.

Христина Борисова, майка на Георги, който се лекува в чужбина, се включи по телефона:

"Нашата история е свързана с много дарителски средства и аз не мога да остана безразлична към всичко, което се случва в момента", каза тя. "Тази показна акция и това, което се опитват да вменят на хората, защото наистина информацията е ограничена. От министерството нямат ясна позиция. Познавам работата на Фонда от 2007 година. Сега той работеше, децата биваха лекувани, аз не мога да разбера на кого пречеше този фонд? Явно те искаха да не работи, правеха му се страшно много проверки, но Фондът най-добре работеше, когато Павел Александров беше директор", категорична е майката.

"Ние продължаваме да ходим на лечение в чужбина, аз се притеснявам, че напред във времето ще срещнем трудности", каза Христина Борисова.

На въпрос как се осъществява комуникацията между тях и новия екип на фонда, майката казва, че комуникация липсва.

"Очакваме да получим оферта за новото лечение през тази година и може би през следващите седмици ще имам възможността да говоря с новото ръководство", заяви родителката.

"В България за 2014 година са дарени близо 110 милиона лева за различни каузи на различни граждански организации - училища, университети и различни други структури. В основата на дарителството съвсем естествено стои доверието. Никой не се съмнява в това, че каузата за лечение на деца е важна. Но в този фонд се продуцираше скандал през 6-9 месеца", каза още Красимира Величкова.

"Професор Пилософ направи серия публични изяви, декларирайки, че не се нуждае от обществен съвет, прозрачност, публичен контрол. Какво го притеснява в публичния контрол на дейността на Фонда?", пита Надежда Цекулова.

"От Министерството на здравеопазването много се дразнят, когато някой работи добре с гражданския сектор. Това им се струва ненормално. Александров беше независим човек, той не се оставаше да бъде притискан от министерството и затова беше уволнен", каза Десислава Хурмузова по отношение на двете му уволнения и това дали е пречел на някого.

"Това е въпросът, който хората задават най-често: ти твърдиш, че там няма такива престъпления, в които обвиняват ръководството. Защо тогава направиха това? Ами дайте да разберем!", подкани Надежда Цекулова.

"С тези седем въпроса, които задаваме, искаме да разберем защо", поясни Величкова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.