• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Смартфоните влияят негативно върху психиката на подрастващите

Смартфоните влияят негативно върху психиката на подрастващите

/КРОСС/ Социалните медии и използването на смартфоните имат негативно влияние върху психическото здраве на подрастващите, доказват редица проучвания. Сега обаче учените се опитват да разберат как отново чрез технологиите могат да откриват първите признаци на депресия.Увеличаващия се брой на самоубийства и депресии сред американските тийнейджъри и младежи накараха изследователите да си зададат провокативния въпрос - какво би станало, ако устройствата, които причиняват тревожност, бъдат използвани за откриването ѝ в зародиш?

Идеята е в основата на разработването на приложения за идентифицирането на предстоящи психически кризи. Или т. нар. смартфон психиатрия. Проучвания доказват, че прекаленото използване на смартфони води до влошаване на душевното здраве на юношите.

Лоръл Фостър, 15 г., участничка в проучването: Използвам Инстаграм, използвам Снапчат, отскоро и Туитър, който наистина харесвам, защото има много повече новини от останалите. Определено съм в социалните медии повече, отколкото трябва да бъда, но наистина искам да общувам с приятелите ми, особено тези, които не живеят наблизо.

Учените открили, че докато преглеждат Инстаграм и Снапчат, пишат постове или просто гледат Ю Тюб в стаята си, подрастващите оставят дигитални следи, които могат да послужат за разгадаването на психиката им.

Промяната в скоростта на писане, тона на гласа, изборът на думи и колко често децата остават вкъщи са сред тези сигнали.

Йън Готлиб, психолог в университета Станфорд: Ако имаме алгоритъм, който да ни подскаже началото на депресията при децата чрез смартфона, отговаряйки на определени въпроси, ще имаме възможността да създадем базирани на технологиите програми за превенция.

В изследването на Станфордския университет се включват 200 тийнейджъри, включително деца, изложени на риск поради семейни проблеми, тормоз, развод на родителите, смърт на близък или финансови затруднения. Чрез приложението в смартфона юношите три пъти дневно в продължение на две седмици отговарят на въпроси за тяхното настроение и за събития, свързани с тях.

Учените сравняват отговорите с пасивни бази данни като тези колко често децата остават вкъщи или използват телефоните си за текстови съобщения, изпращане на мейли или сърфират в социалните мрежи.

15-годишната Лоръл казва, че в нейното училище в Сан Франциско депресията не е нещо извънредно.

Лоръл Фостър, 15 г., участничка в проучването: Половината ми клас е в депресия. На 15 години това като че ли не е много добре. Много от моите приятели изпитват тревога - от умерена до тежка.

Йън Готлиб, психолог в университета Станфорд: Според някои оценки между 25 и 30 процента от юношите ще изпитат голямо депресивно разстройство, което е психиатрично диагностицирано заболяване. То се среща два пъти по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Не е съвсем ясно защо тези разстройства са толкова много.

Но използването на технологиите за превенция има и морална страна.

Дейвид Раян Полгар, специалист по етика: Мисля, че един от основните въпроси е какви са последиците от това тийнейджърите да са под постоянно наблюдение.

Все пак използването на смартфони като детектори за психични заболявания ще изисква информирано съгласие от потребителите да инсталират приложението и те ще бъдат свободни да се откажат по всяко време.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Притежателите на смартфони не откъсват поглед от шарените им екранчета и така пропускат живия живот, който протича около тях. Естествено така мозъците им изостават в развитието си.

11.01.2019 12:50:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.