• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мая Манолова: Парламентът даде глътка въздухт на длъжниците

Мая Манолова: Парламентът даде глътка въздухт на длъжниците

/КРОСС/ Депутатите вчера направиха изключително важни стъпки към ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители и дадоха "глътка въздух" на длъжниците, особено на малките длъжници, като намалиха значително таксите, които се събират в съдебното изпълнение. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" омбудсманът Мая Манолова във връзка с промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които ще бъдат окончетелно приети от парламента днес.

„С промените, които бяха направени вчера в пленарна зала, преди това предложени от правна комисия, вече български граждани няма да могат да бъдат съдени, без да знаят, т.е. предприети са такива промени в призоваването, че да няма осъден българин, който да не е разбрал, че срещу него се води дело за дълг. Написаха се и се приеха ясни разпоредби, че след като бъде уведомен, че срещу него се води дело гражданинът да види по описан в молбата и решението начин как може да плати, така че да не стигне изобщо до частно съдебно изпълнение. Бяха намалени и таксите, които особено за най-малките дългове бяха особено несправедливи, така че три от шестте искания, които формулирах на база жалби на гражданите и отправих към Народното събрание, вчера бяха приети. Това е наистина една изключително голяма крачка напред към ограничаване на свръх правомощията и преустановяване на безобразията от частните съдебни изпълнители", коментира омбудсманът.

България е заплашена от санкция от Европейската правна институция по отношение на частните съдебни изпълнители, добави Манолова.

„Случаите, за които Словения беше осъдена в Европейския съд, са доста широко разпространена практика в България и те са свързани с това, че могат да се продават скъпи имоти, единствени жилища на длъжниците, за малки задължения, т.е. има несъизмеримост между дълга, който събира частният съдебен изпълнител и продаденото имущество. Тъй като длъжниците наскоро не можеха да оспорват оценките на недвижимите имоти, те се продаваха за жълти стотинки. Така за малък дълг и за продадено под пазарната му стойност жилище Словения е осъдена на близо 85 000 евро".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.