• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Добрев: Не вярвам, че ще го има "Турски поток"

Добрев: Не вярвам, че ще го има "Турски поток"

София /КРОСС/ Ние нямаме официален документ, че проектът "Южен поток" е спрян. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев и поясни, че има заявления от политици, но те не спират дейностите на компаниите на корпоративно ниво по този проект и е необходим отговор от руската страна на корпоративно ниво, от страна на акционера в "Южен поток" в България. Ако преустановим едностранно дейностите, то това би било нарушение на акционерното споразумение между двамата акционери, поясни той и добави, че се случва нещо странно - от два месеца няма проект, в същото време някои дейности продължават да вървят. Това са и причините "Южен поток" да фигурира и в програмата на правителството, каза Добрев. И заяви, че не вижда никаква икономическа логика в построяването на газопровода през Турция за захранване на Източна Европа.
"Не вярвам, че ще го има Турски поток, дори и да го има, ние имаме договор за доставка на газ, в който е фиксирана входната точка и тя е българо-румънската граница", подчерта председателят на енергийната комисия и допълни, че срокът на договора е до 2022 г. Добрев припомни: "Имаме транзитен договор до 2030 г. с фиксирани плащания и дори да не минава и една капка газ през газопровода "Южен поток", ще получим 90% от приходите до 2030 г."
Много по-важно е ние да открием собствен газ в Черно море, заяви Делян Добрев. В програмата ма правителството е записано, че първи приоритет в енергетиката е проучването на останалите два блока в Черно море и те вече стартираха - Терес и Силистар. Третият блок Хан Аспарух е в напреднала фаза, поясни депутатът от ГЕРБ.
Над 3 млрд. лв. са задълженията на НЕК, още 2 млрд. има в БЕХ, задълженията са огромни, дефицитът е по-малък - в размер между 600 и 800 млн., уточни Делян Добрев. Това е една лавина, която ако не бъде овладяна, ще доведе до не много приятни последствия, предупреди той. Цената на тока трябва да бъде такава, каквато я определи един независим регулатор, заяви Добрев. И поясни принципите на избиране на този регулатор. Неефективностите, които съществуват в системата и трупат дефицита, са по цялата верига, продължаваме да изкупуваме електроенергия примерно от едни заводски централи на цена, по-скъпа 4-5 пъти от тази на АЕЦ "Козлодуй", каза председателят на енергийната комисия. И заяви, че пътят е инвестиране в енергийна ефективност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма да има. Твърде дебела и тръбата, която Европа трябва да построи, по своите собствени правила. За 126 млрд куб.м.

26.01.2015 14:13:10

Анонимен

Ще повярваш.

25.01.2015 23:18:23

Анонимен

А, за какво и къде са похарчени тези няколко стотин милиона лева български пари ? Май с тях са купувани земеделски земи по 1500 лв./м2 и то за 150 млн.лв., така че ревизията е не само пожелателна, но и задължителна ! Време е тези голями бизнесмени, ограбвали България да си го ПОЛУЧАТ НАЙ-НАКРАЯ !

25.01.2015 17:34:13

Анонимен

Това, че Русия се прави на разсеяна по ЮП не бива да ни успокоява, защото харчовете в Проектната компания са 50:50, което за нашата сиромашия са пари, а руснаците ще ги избият отнякъде, пък може и от нас ?! Незабавно трябва да се измъкваме от това блато...!

25.01.2015 14:36:11

Анонимен

MA KOI SI TI NE6TASTEN PEDAL 4E DA SI DAVA6 MNENIETO. JAVNO TOJA E POVJARVAL 4E E NJAKAKV EXPERT

25.01.2015 14:34:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.