• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек

Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек

/КРОСС/ Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек. Кога ще има национална програма за донорство? В България за донор чакат 1100 души, а поне 8000 са на хемодиализа.

През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път. Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска"доц. Марин Георгиев в ефира на Нова телевизия „Здравей, България". Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100. Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания ,за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране.Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност, обясни той. По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Георгиев.

Според ръководителят на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация. Проблемът не е в хората. Той е в организация. всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант", каза доц. Янев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.