• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Зли роботи, екоколапс или супервулкан ще унищожат човечеството

Зли роботи, екоколапс или супервулкан ще унищожат човечеството

/КРОСС/ Изследователи чертаят 9 сценария за апокалипсиси, които вече ни дебнат.
Унищожаването на човечеството от химическо оръжие или лава на супервулкан може да звучи като сценарий за холивудски филм, но в действителност е напълно реална възможност, показва нов доклад.
Организацията "Глобъл Челъндж", която проучва най-големите рискове пред човечеството, които могат да доведат до изчезването му, публикува свой анализ, в който изгражда 9 най-вероятни сценария това да се случи, пише сп. "Нюзуик".


Според Мартин Рийс, британски астроном и съосновател на Центъра за изследване на екзистенциалните рискове в "Кеймбридж", хората обикновено се плашат от вероятността да загинат примерно в самолетна катастрофа, а в същото време пренебрегват много по-големи заплахи като бързо развиващите се нови технологии и риска от пресичането на "червената линия" по отношение на околната среда.
"Може и да изглежда малко вероятно, но в нашия взаимосвързан свят последиците от този тип заплахи може да се разпространят глобално като каскада", казва Рийс. Ето кои са според доклада най-вероятните сценарии,
които подготвяме за собствената си гибел, градирани в обратен ред.

Ядрена война

Вероятността от избухване на ядрена война е доста по-висока, отколкото преди десетилетие, предупреждават експертите. Заради бомбардировката над Хирошима, която убива 150 000 души, светът е изживял война като никоя друга по мащаби до момента, казват те. Оръжията с високопоразяващо действие имат мощта да унищожат 80-90% от формите на живот, включително хората, в радиус от 1 до 4 км. С около 7000 ядрени бойни глави всяка, държави като САЩ и Русия имат най-големите арсенали. Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел притежават или се смята, че притежават ядрено оръжие.
Ядрената война може не само да заличи от лицето на Земята цели градове и дори държави, но оставя след себе си бедствието на радиоактивното заразяване и може да доведе до миниледникова епоха.

Биологическа и химическа война

Сравнени с други традиционни средства за атака, биологическите и химическите оръжия са сравнително евтини за производство. В същото време технологичният напредък в генетичното инженерство и синтетичната биология дават възможност повече от всякога микроорганизмите да бъдат използвани за опасни цели.
Химическите оръжия са евтини за производство, но много смъртоносни. Ако тези мънички неща някога бъдат изпуснати извън контролираните лаборатории по погрешка или умишлено, те могат да предизвикат пандемия в безпрецедентни размери, посочва докладът.

Катастрофални климатични промени

През 2015 г. над 200 държави подписаха Парижкото споразумение за климата от което президентът Доналд Тръмп извади САЩ миналата година) и в него се настоява нарастването на глобалните температури да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий над средните по време на прединдустриалната епоха. Според авторите на документа обаче вече съществува 30% възможност те да се покачат над 3 градуса и повече.
При този сценарий Ню Йорк, Мумбай, Шанхай и други крайбрежни градове ще останат под водата, а 1 млрд. жители на планетата, които живеят по бреговете или на ниска надморска височина, ще станат климатични бежанци и ще трябва да си търсят нови домове. Нивото на разрушенията няма да бъде контролирано и вероятността човешката цивилизация да бъде изкоренена е очевидна, твърдят експертите.

Екологичен колапс

Хората се нуждаят от балансирани екосистеми, за да поддържат живота си на настоящото социално и икономическо равнище, се посочва в доклада. Макар екосистемите да са сравнително устойчиви на човешката дейност, те вече не могат да издържат. Замърсяването на въздуха, настъплението на чужди, нетипични за даден регион видове, разрушаването на естествения хабитат ги поставят под огромен риск.
Ако екосистемите изгубят способността да се възстановяват, прясната вода ще стане дефицитна, качеството на почвите ще деградира, биоразнообразието ще бъде засегнато фатално. Това ще доведе до значително влошаване на всекидневния начин на живот на хората. Например езерото Чад, което стана жертва на преексплоатацията, промяната на климата и сушата, се е "свило" с 90% от 1960 г. насам и това вече се е
отразило негативно на живота на 40 млн. души, които зависят от него.

Пандемии

Благодарение на прилагането на напредъка в медицината, като осъществяването на мащабни програми за ваксиниране, разпространението на бедствия като холера или малария намаля значително през последното столетие. Но заплахата от катастрофални пандемии и от нови болести, срещу които не сме способни да се предпазим, е възможно да възникне в близко бъдеще. Не е изключено да се случи и заразяване с микроорганизми на гъстонаселени градски райони и водоизточници. Резистентността на антибиотици също е голяма тревога, защото тя елиминира едно много важно оръжие в борбата срещу микробите и супермикробите.

Удар на астероид

Небрежното отношение на хората към собствената им планета не е единствената опасност, пред която те са изправени. Астероид вероятно е изтребил динозаврите и няма никаква причина да се мисли, че някоя от големите скали, които обикалят в орбита около Земята, не биха могли отново да я ударят. Според съществуващите данни сблъсък с потенциално катастрофални размери се случва на всеки 120 хиляди години.
Експерти се опасяват също така, че всичко това ще доведе до такова замърсяване на атмосферата, че Слънцето ще се скрие в продължение на месеци. Това ще унищожи реколтата и екосистемите и ще доведе до смъртта на стотици милиони хора.
Създадените да помагат на хората роботи може в бъдеще да се обърнат срещу тях и да ги подчинят на свръхинтелекта си. Докато НАСА уверява, че 90% от обикалящите около Земята обекти, по-големи от 1 км, са открити и не представляват непосредствен риск, само 30% от тези, които са с размери от 140 м до 1 км, са
идентифицирани. Удар от тях обаче също може да има значителни регионални последици и индиректно да доведе до сътресения в социалната и икономическата система, пишат авторите.

Избухване на супервулкан

Избухването на супервулкан се определя като експлозия на най-малко 400 куб. км материал. Данните за такива апокалиптични събития са ограничени и по-принцип изригването на вулкани се прогнозира трудно. И все пак вулканолозите смятат, че изригване на супервулкан се случва на всеки 17 000 години и със сигурност едно от тях е сполетяло Нова Зеландия преди 26 500 години.
Ако супервулкан, за какъвто се смята този в Йелоустоун в САЩ, изригне, стотици хиляди хори и животни ще измрат, а селскостопанската инфраструктура ще бъде унищожена. Замърсяването главно със сулфати и прах ще блокира слънчевата светлина за известен период и ще доведе до падане на температурите, което също е огромна заплаха за всички живи организми.

Слънчево геоинженерство

Този подход е нож с две остриета. Като разпръскват частици като аерозоли във въздуха, за да насочват слънчевата светлина и горещината обратно в космическото пространство, учените биха могли да забавят вредното нарастване на температурите. Но ако всичко това се развие в погрешна посока, животът на Земята ще пострада, а е възможно и да изчезне. Тези действия могат да дестабилизират локалния и глобалния климат, както и различни елементи на глобалната екосистема, предупреждават авторите на доклада. В добавка внезапното спиране на слънчевото геоинженерство би
довело до бързо и жестоко глобално затопляне, при което природните и социалните системи няма да имат време и възможност да се адаптират.

Изкуствен интелект

Авторите на изследването са най-силно разтревожени от вероятността роботите да изпреварят човешката интелигентност, както и от фокусирането на компаниите, разработващи такива устройства, върху функционалността, а не върху етиката. Независимо от усилията да бъдат подчинени тези машини на някакъв тип морал, най-малката грешка би могла да превърне хората в безсилни роби в ръцете на технологии с изключителни нива на интелект. Сблъсък с астероид някога е довел до смъртта на динозаврите. Не е изключено някоя от обикалящите край Земята големи скали да я блъсне отново. Най-опасният от всички сценарий включва превръщането на изкуствения интелект в оръжие, както и използването на умни машини, програмирани уж за добри цели, за разрушения и сеене на смърт.

Източник "24 часа"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.