• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Румен Драганов: Цените в курортите за летния сезон ще се покачват

Румен Драганов: Цените в курортите за летния сезон ще се покачват

/КРОСС/ Какви цени очакват и българските и чуждестранните туристи и очаква ли ни по-скъпо море? Гост по темата в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" и рубриката „Чети етикета" беше Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Цените ще продължат да се увеличават - просто заглавие, че цените ще намаляват скоро няма да четем. Това е така, защото ние имаме ред поскъпвания - поскъпвания на горивата, на бензина, на енергоносителите, коментира още Драганов. Единствено може да има някакво намаление на цените при ранни записвания - ако някой се запише сега, ще плати 30 процента по-малко от това, което ще плати през август, добави той.

По повод на данните за спад на туристите от Германия и Русия с по 20 процента, Румен Драганов коментира, че в момента наблюдаваме една и на туроператорите, които забавят предоставянето на данни по отношение на записванията, защото те търсят по-ниска цена. Те получиха едно обещание от Министерството на туризма и от министър-председателя, че ще има някакво спонсориране, някакво финансиране на чартърните полети. Който и търговец да чуе такава блага вест, той моментално забавя записванията и очаква някой да му плати, което между другото е лошо, защото правителството не трябва да се намесва в търговията, а тази игра трябва да се играе от хотелиерите, смята Румен Драганов. Ние имаме в момента едно изкуствено забавяне на записванията на туристите и не смятам, че имаме някакво сериозно намаляване на германски и руски туристи, каза още той. Когато пътуването в чужбина е сложно, многосекторно, излиза много по-евтино то да е през туроператор, когато е само отиване и връщане, е по-евтино ние да си вземем билета, каза още Драганов.

Българите все повече пътуват в чужбина, което се вижда и от статистиките, все повече подават и оплаквания - това показва и нашата статистика. Това каза от своя страна Игнат Арсенов от Европейския потребителски център. Специално преди сме имали около 6 процента оплаквания въобще в областта на туризма, а сега този процент е вече около 10, като става дума за данни от миналата година, добави той. Оплакванията са от всякакъв вид, но най-вече са за лоши условия в хотелите, в които българските туристи са били в чужбина и разбира се, имаме и оплаквания за пакетни почивки. Хората използват в по-голяма степен туроператори за почивки в чужбина, защото всичко е включено в цената и хората така знаят какво ще платят, всичко им е организирано, каза още Игнат Арсенов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.