• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Amazon предлага небесна магистрала за дрони

Amazon предлага небесна магистрала за дрони

/КРОСС/Amazon представи нов план за създаване на своеобразна небесна магистрала за дрони. Компанията предлага въздушното пространство да бъде разделено на няколко зони, за да се гарантира, че дроните няма да пречат на другите летящи превозни средства, съобщава онлайн изданието The Verge, цитирано от "Дневник".

Небесните зони имат и различни изисквания за способностите на дроните. Всички безпилотни летателни апарати, които се издигат на над 60 метра височина, трябва да имат възможността да комуникират с другите летателни средства. В идеалния вариант те ще могат и да ги засичат и избягват автоматично.

Под 60 метра височина ще се смята за "бавната лента за движение". Тук ще са малки и съвсем леки дрони, които се придвижват на къси разстояния. За по-дълъг и бърз пренос обаче ще трябва дронът да лети над 60 метра височина, но не по-високо от 120 метра.

Височините между 121 и 152 метра пък ще станат зона забранена за летене за каквото и да е. Amazon предлага още дроните да не могат да летят в близост и над летища. Компанията е наясно, че има дрони, за които ще е подходящо да летят и на по-големи височини, но засега предпочита първо да бъдат изяснени по-ниските височини, които ще са и най-масово използвани.

Желанието на Amazon е всеки да има право да лети в тези зони, стига да има подходящо оборудване. Именно техниката ще е определяща за възможностите на съответния дрон и какво ще му е разрешено. Дрони, летящи над 60 метра, задължително ще трябва имат връзка с интернет, за да могат да се контролират във всеки един момент.

Основното предизвикателство ще бъде създаването на системи за автоматично управление на дроните дори и в кризисни ситуации, добавяне на възможност за откриване и заобикаляне на препятствия и др. Amazon заявява, че нейните дрони ще могат автоматично да променят курса си при засичане на препятствие и дори ще изпращат уведомление до останалите дрони. Това включва дори засичане на птици.

За финал компанията предлага да се обособят терени, например над по-големи поляни и ниви, където да се направят зони за експерименти. В тях всеки ще има право да лети на всякакви височини, а въпросните терени ще са маркирани и заобикаляни от гражданската авиация. Целта на тези терени ще бъде да се улесни разработката на нови дрони, да се улеснят научните дейности и да се даде терен на хората, за които дроните са хоби. Всичко това предстои да бъде широко обсъждано, преди да стане ясно дали изобщо ще достигне до регулаторите за одобрение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.