• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Бизнесът: Наберете на борсата пари за магистрали

Бизнесът: Наберете на борсата пари за магистрали

София /КРОСС/ Важни инфраструктурни проекти, за които няма осигурено финансиране от фондовете на ЕС, може да бъдат реализирани чрез набиране на средства през Българската фондова борса. Това предлагат представители на бизнеса и участници на капиталовия пазар у нас. КРИБ, АИКБ, Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества и асоциациите на инвестиционните посредници и на управляващите дружества са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и икономическите вицепремиери и министри, в което описват механизма за осъществяване на подобна инвестиция.
За целта трябва да се създаде държавно акционерно дружество с минимален капитал, което на концесия да изпълнява проекти за строителство например на магистрали и след това да ги поддържа, като събира тол-такси. Дружеството може да набере ресурс чрез увеличение на капитала си през Българската фондова борса. Подобна схема би привлякла силен инвеститорски интерес, убедени са представителите на бизнеса. В акции на БФБ инвестират банки, пенсионни фондове, застрахователи, управляващи дружества и чуждестранни инвеститори, като по данни на Комисията за финансов надзор към края на септември 2014 г. местните институционални инвеститори (без банките) са акумулирали активи за около 11 млрд. лв.
"Този ресурс може да бъде използван за инвестиране в българската икономика, вместо да се пласира в чужбина, като ще привлече вниманието и на портфейлни инвеститори, включително и отвън", се посочва в писмото до премиера. По този начин може да бъдат реализирани магистралите "Хемус" и "Черно море", както и тунелът "Шипка", записани в правителствената програма.
Представителите на бизнеса за пореден път призовават държавата да пусне на борсата миноритарни дялове от държавни дружества и в същото време запази стратегическия си контрол във всяко от тях. Това ще доведе до привличане на свеж паричен ресурс и намаляване на бюджетния дефицит. Подобна мярка е имала голям успех в Полша и Румъния. Предприятията, към които има инвеститорски интерес у нас, са БЕХ, "Булгартрансгаз", Електроенергиен системен оператор, АЕЦ "Козлодуй', ТЕЦ "Марица-изток 2", Българска банка за развитие, "Летище София" и Агенция дипломатически имоти в страната, пише standartnews.com.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.