• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

В класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града учиха за дъбовите гори

В класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града учиха за дъбовите гори

/КРОСС/В интерактивната класна стая „Земно кълбо" деца от пет града бяха запознати с изключителното значение на дъбовите гори за околната среда. Те научиха колко важна е тяхната ролята в природата и колко необходимо е тяхното опазване не само заради ползите за човека, но и заради оцеляването на техните обитатели. Подвижната класна стая, посетила пет града в България - Плевен, Враца, София, Хасково и Пловдив, е инициатива по проект „Кампания за дъба - събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори". Резултатите от него бяха представени на заключителна конференция на 28 април.

Проектът е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и е част от Националната кампания за повишаване на осведомеността и обучение чрез доброволчески и подкрепящи дейности. Програмен оператор на Програма BG03 е Министерство на околната среда и водите.

Подвижната класна стая „Земно кълбо" е интерактивен модел на Земята с диаметър 6,5 м. В нея над 120 ученици имаха възможността да разгледат и научат повече за устройството на планетата, естествените науки, географията и екологията. Проверка на наученото участниците имаха възможност да направят включвайки се в специално разработена он-лайн игра с въпроси и отговори.

 

По проектът „Кампания за дъба - събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори" са обучени още 10 доброволци, които вече могат да идентифицират дъбовите дървета и тяхното екологично състояние, да определят географските им координати, както и нуждата им от защита или мерки за възстановяване. Над 101 дъбови дървета са идентифицирани от доброволците в района на Черноморското крайбрежие. Събраните от тях данни ще бъдат вписани в регистъра на Вековните дървета на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). В него от 1948 година до днес са включени над 2147 дървета, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.