• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Случаят "Анево" показва, че България е разградена държава

Случаят "Анево" показва, че България е разградена държава

Елена Йончева, журналист и Боян Чуков, анализатор, пред БНР "Деконструкция"


Водещ: Добре дошли казвам в студиото на „Деконструкция" на журналистката Елена Йончева и анализатора Боян Чуков.
Елена Йончева: Здравейте!
Боян Чуков: Добър ден!
Водещ: Да започнем оттам, знак за какво е този взрив в Анево и присъствието на американска частна компания на българска територия, господин Чуков?
Боян Чуков: За мен цялата тази история около Анево и историята, която, за съжаление доведе до човешки жертви, показва, че на практика България като държава е разградена тотално, след като министърът на отбраната тепърва ще разбира за какво става дума. Изглежда,че, освен това забелязвам как в медиите се наблюдава тази типична кастрация на темата и никой не желае да се задълбочава. Бих искал да обърна внимание на слушателите,че в България има междуведомствен съвет, който се занимава с подобни въпроси. Там има двама съпредседатели единият на Министерството на отбраната, другият на Министерството на икономиката. Вътре членове са зам.-министър на вътрешните работи, зам.-министър на външните работи, министър на икономиката, представител на ДРС и представител на ДАНС.
Водещ: Сериозни хора са там?
Боян Чуков: Оперативно всичко се движи от междуведомствена комисия, в нея директор е ген. директор от Министерство на икономиката и там не може да стане нищо без подписа на този директор, а уведомление се праща веднага до митници и от заинтересованите институции в случая. Има два етапа - лицензиране и износ, при лицензирането се пише молба до председателя на ДАНС, който трябва да бъде в течение на това и във всички случаи като този трябва да има оригинален сертификат за краен потребител или международен сертификат за внос от страна на крайния потребител. Виждате,че законодателно всичко е перфектно заковано и България се оказва, че ние тепърва ще поставяме задача на военна информация да получи нещо, да информира Министерство на отбраната, след като по документация и съгласно технологията в такива случаи, всички заинтересовани институции трябва да са наясно за какво става дума.
Водещ: Докато течеше информация в медиите, на нас ни казваха, че това са строго частни отношения между една частна компания и някакви други частни компании и държавата просто е предоставила там един терен, за да си правят там техните частни дела.
Боян Чуков: Така, тук разбира се трябва да започнем, няма значение,че е частна фирма, дали фирмата ще бъде частна и ще изнася оръжие, което е с произход от България, то отново трябва да получи разрешение от български институции, обаче какво се получава на практика? Имаме, от може би 10-ина години, приватизиране на сектора "Отбрана", защо - защото една голяма част от бюджета на Пентагона, но не само на Пентагона, а на много други министерства в големи, глобални играчи в света, се дава на частни компании, където те не влизат в законодателството, военното, примерно на страната, от която произхождат, защото това не е военна организация. От друга страна не могат да ги съдят военна организация, защото те пък не принадлежат към военните сили на дадена страна. Т.е. те изпълняват следните задачи - участие в сражение, участие като консултанти в дадени страни и, забележете - материално, техническо снабдяване на определени въоръжени формирования, на определени въоръжени сили, формирования, които действат в геополитическото пространство в полза на страната, която ги финансира. Т.е. виждате как много хитро е направено да се заобиколи законодателството и те да могат да се промушат и въпреки това обаче българската държава и не само българската държава, би трябвало, ако се спазва, да има контрол. Но какво се получава? Всички тези посредници, които са в България и се занимават с този бизнес, обикновено са свързани индиректно с ключови фигури, отговорни за разрешението за износ на оръжието и по този начин разбирате, че кръгът се затваря - личното облагодетелстване на дадена фигура, която е в администрацията, е на базата продаването на национални интереси и обслужването на чужди национални интереси.
Водещ: Госпожа Йончева, Вие как разглеждате това, което се случи, в така, по-общ поглед на всичко, което се случи в този регион?
Елена Йончева: Ами, първо само да продължа мисълта на г-н Чуков, че България е разграден двор, може би той е по-голям оптимист. Вероятно, аз допускам, че вероятно компетентните органи много добре знаят какво се изпробва, къде се изпробва оръжие, с каква цел, просто таи информация се спестява на различни нива. За къде е предназначено това оръжие, чухме, че е за свободната сирийска армия, за т.нар. умерена опозиция, която се бори срещу "Ислямска държава", на пръв оглед действително защо България да не си сътрудничи по този въпрос със своя партньор, със своя приятел САЩ и заедно да изпробват оръжие срещу терористите от "Ислямска държава". Тази линия на мисълта би трябвало да приемем като нещо не толкова страшно, но става дума за кого действително, кой е крайният получател на това оръжие, големият въпрос е коя е свободната сирийска армия, с кого всъщност сътрудничи, защо голяма част от нейните членове преминават на страната на "Ислямска държава", защо голяма част, на първо място от оръжието, което е намерено, произведено след 2010 година, по информация на западни експерти, организации, финансирани от ЕС, на първо място е България, оръжие, намерено в Сирия, произведено след 2010 година е българско, на първо място. И това са големите въпроси - на първо място, кого финансираме, кого подпомагаме, къде попада това оръжие, дали не е Ислямска държава? Водещ:Мисля, че нашите специализирани структури - разузнаване, контраразузнаване, ДАНС, когото се сетите, би трябвало да са пределно наясно с тези неща, много повече отколкото ние с Вас да ги знаем, къде отива оръжието, при кого най-напред, при кого попада?
Елена Йончева: Каква посока поема? Особено след това точно в какви ръце преминава - човек трябва да има източници на място, за да може да разбере, трябва да има - съответно военното разузнаване, за да може да разбере точно какъв е пътят на това оръжие, но това, което мога да споделя е за свободната сирийска армия, защото...
Водещ: ... Вие бяхте там.
Елена Йончева: Точно така, бяхме там и първо - тя си сътрудничи на място с Джабхат-а, това е "Ал Кайда" за Сирия. Това ние установихме на място не само със камерите, тъй като ние взимахме интервюта с военните лидери, всъщност от ръководителя на свободната сирийска армия - Алепо, който каза, че "Да, ние си сътрудничим с „Джабхат ан- Нусра", но след това техните щабове бяха разположени буквално в две сгради - бивши училища, медицински институти всъщност, които са на разстояние на около 30м. едно от друго и нещо друго, все пак това са впечатления, които съм документирала преди 2 години, но нещо друго - през април т.г. на пресконференция в сградата на ООН лидерът на политическото крило на свободната сирийска армия, националната коалиция, на въпрос на журналист дали си сътрудничи свободната сирийска армия с „Джабхат ан-Нусра", той каза "Да, но това сътрудничество е в рамките на нашата обща стратегия, т.е. ние имаме общи стратегически цели.
Водещ: А с "Ислямска държава" какво става? Тя как се вписва в този пъзел там?
Елена Йончева: В свободната, "Ислямска държава" в момента контролира по-силната, по-силното крило в сравнение със свободната сирийска армия и останалите, има над 100 различни ислямистки групировки, които влизат в конфликт между себе си, т.е. има битки между Джабхат ан-Нусра", свободната сирийска армия, „Ислямска държава", един с друг, но те имат обща стратегическа цел - това е свалянето на Башар Асад, свалянето на правителството на Дамаск.
Водещ: И когато се наложи, се бият рамо до рамо?
Елена Йончева: Да, те се бият помежду си, там е битка за конкретни територии, става дума за икономически интереси, за преразпределяне на доходи, но всички те изповядват една и съща стратегия, защото когато говорим за умерена сирийска опозиция - да, има такава - политическото крило на свободната сирийска армия, националната коалиция, коалиция на свободните й революционни сили, а там освен сунити, там участват, там, в ръководството християни, има кюрди, има алауити, хора с действително, светски разбирания. Тяхната квартира се намира, щаб-квартирата се намира в Доха, в Катар, но има техни представители в Истанбул, в Париж, в Лондон. Но когато погледнем свободната сирийска армия на място, те всички казват така - Да, ние сме за демокрация, но в понятията, в нашите понятия за демокрация - това е налагането на шериата на наша територия и това съвсем свободно се изказва, съвсем свободно го казват пред нашите камери.
Водещ: Господин Чуков, значи виждаме, че там хората, които се сражават на място, имат твърде малко общо с нашите ценности, имам предвид ценностите на европейския, на модерния свят. В същото време, ние, говоря пак от името на, така, Европа, Америка, снабдяваме тези хора с оръжие, обучаваме ги, след което изведнъж сме много изненадани защо те не изпълняват това, което ние искаме.
Боян Чуков: По принцип "Ислямска държава" е много странно образование и има прекалено много въпроси на които и не само българското обществено мнение, а световното обществено мнение не може да си даде ясно отговор. Например, твърди се, на тази територия ще прилагаме исляма, ще прилагаме шериата, но фактически ядрото, военното ядро се състои от бивши офицери на БААС, които са атеисти, които идват от една светска държава. Е, как там цялата тая работа работи, вътре, помежду тях, а по принцип излизаме с едни постановки по отношение на шериата и затова,че ислямът е основен момент при изграждането на тази държава. От друга страна, как се оказа така, че част от тези структури, които набират доброволци за "Ислямска държава", са свързани по един или друг начин с чувствителни структури с дадената западна страна, така на практика голяма част от тези джихадисти, които след събитията в Близкия Изток се върнаха, сега обратно се връщат в Ислямска държава и там грубо казано, въпреки че става дума за човешки същества, се утилизират, т.е. страните се чистят от тази публика. От друга страна, как така се получава, че тази страна има 100 млн. месечен доход от продажба на въглеводороди на петрол, там нали има комисионни, нали има фирми, които го правят, това е също така една от причините да падне цената на петрола, а с играта на суровия петрол, с играта на цената му, знаете, че там играят глобалните фактори и се оправя голямата геополитика. Как така стана, че най-мощната армия в Близкия Изток, отпреди 10-15 години, на Садам Хюсеин, беше разбита за три дни, а сега в момента се правят изказвания, включително и от американския президент, че битката срещу "Ислямска държава" ще продължи поне три години, а по-нататък ще видим какво ще стане. Нима "Ислямска държава" разполага с по-голяма военна мощ? Толкова непобедима ли е наистина "Ислямска държава", госпожа Йончева, изглежда като някакъв непобедим враг, цяла коалиция има, която непрекъснато ги засипва с бомби, непрекъснато има атаки срещу тях, това са най-модерните оръжия, невероятни пари се изливат, и въпреки това тези хора постоянно завладяват нови и нови територии.
Елена Йончева: Знаете ли, има един немски журналист, който беше в ислямска държава в продължение на десет дни декември месец и сега издаде книга и той казва така: „Единственият начин да спрем разширяването на "Ислямска държава" е да спрем тази политика, която се води от 15 години, война, която се води в ислямския свят, срещу ислямския свят, защото това е основния източник, това е идеологията, която подхранва, защото това е една „Ислямска държава"-философия и трябва да й се отнеме почвата под краката, а ние постоянно й даваме нова с тази така наречена битка срещу тероризма.
Водещ: Да, тази битка срещу тероризма е много популярна вече от 2001-ва година, ако не и от по-рано, но тя не води до изкореняване, тя води до тъкмо обратното - непрекъснато се увеличава, множи се и завладява нови територии, нови последователи.
Боян Чуков: Преди години, когато отново беше раздухана темата, тероризъм, международен тероризъм, ислямски тероризъм, експертите започнаха да правят опити да направят дефиниция що е това тероризъм, глобален и т.н. Стигнаха до 134 определения и след това не се разбраха помежду си. Защо? Защото тероризмът в този вариант, за който ние сега говорим, той обслужва геополитическите интересни на някой от глобалните фактори и затова, да речем, даденият терорист, за едни е терорист, за други - борец за национален суверенитет, за национална независимост и т.н. Тоест, виждаме, че тероризмът на практика е един от острите инструменти, който легендира разбиването на геополитическия противник, създаването включително на такива държави като Ислямска държава, които, както виждате, са на едно ключово стратегическо място и са заплаха за т.нар. слабини на Руската федерация, Кавказ и др.такива територии, населени с мюсюлмани, както и по отношение на Синдзян-уйгурски автономен регион в Китай и рано или късно аз съм убеден, че това постепенно ще се насочи в тази посока.
Водещ: Мислите, че натам ще се насочи?
Боян Чуков: Естествено, но аз бих искал да се върна в началото на нашата тема, защото ние сега говорим за Сирия, за свободната сирийска опозиция и така нататък, но в нашия регион в момента е на път да се получи много неприятен конфликт в Приднестровие - една голяма част от публикациите, особено в руско говорящия интернет, е, че България се включва в доставката на оръжие, по един или друг начин, за Украйна - и ето например мога да ви дам няколко много интересни признаци за предстоящ военен конфликт в региона - първо, там в Одеска област отиде Саакашвили, знаете тази фигура, там се сформира мощна военна групировка. На 5 юни от Николаевска област в Одеса преминават две огромни колони с тежка артилерия, в Одеска област са прехвърлени военни подразделения на ПВО, забележете - Ц 300, системите, които Иран искаше да получи срещу самолетите, евентуално за сваляне на самолети, които ще летят до Приднестровие. Киев анулира договора с Русия за транзит до Приднестровие на хора и товари с военно предназначение. Там хората могат само да напускат тази територия, а не може да отиде никой друг.Киев прие закон за допуск на чужди военни в Украйна, в района на Одеса се преоборудват кейове за акостиране на чужди военни кораби, върви синхронизиране на военните щабове на Украйна, Молдова, Украйна и с други страни-членки на НАТО в региона. В Киев пристигна голяма група военни на САЩ, експерти по психологическата война. Даже има и информация, че се готвят провокации, СБУ, става дума за службата за сигурност на Украйна, е наела между 200 и 500 човека, които да превземат град Котовск, и да кажа, че те провъзгласяват Одеска народна република, че са проруски сепаратисти, за да може да се реагира и по този начин да се обяви Русия като агресор. От друга страна има реакция и в Русия - Съветът има информация, че е готов за екстремно заседание, че Москва е в течение на всичките тези планове и на фона на това ние получаваме информация, че пращаме въоръжение в Украйна, а съвсем наскоро излезе фактът, тук ще Ви кажа и една друга технология, която използва, това беше, разбира се, по времето, когато министър на отбраната беше Александър Найденов и министър на икономиката беше Стойнев, тогава ние като посредник изнасяхме бронетанкови машини, с които е свалено въоръжението в Украйна и понеже тя вече няма никакво въоръжение в тях, минава за ремонт на пътища, техника или нещо подобно, като се изнесе в Украйна, се монтира обратно и по този начин украинската армия се въоръжава с най-добро оръжие, ама ние участваме в това нещо и забележете, тези бронетанкови машини са германско производство - Вие нима мислите, че германците имат нужда от посредник, за да изнесат оръжието си в Украйна, ако е толкова просто и ако е толкова безобидно. В случая става дума, че те си развързват ръцете, германците нямат нищо общо изобщо с тази сделка.
Водещ: Абе изобщо ние се оказваме една, много така, удобна държава...
Елена Йончева: Удобна държава, включена в ...
Водещ: ... удобна държава, която се използва, ето, както и Вие казвате, госпожа Йончева, оръжията, които се намират в Близкия изток, се оказват голяма част от тях, произведени в България.
Елена Йончева: След 2010-та година ние заемаме първо място.
Водещ: Това е... трябва да се гордеем явно с този факт, така да сме поласкани от факта, че сме толкова важни в това отношение?
Елена Йончева: Ами трябва да сме наясно, че сме съпричастни с това, което става в Близкия Изток и да не се оплакваме непрекъснато от потока бежанци, който ни залива, ние имаме вклад, ние имаме своя принос в този поток, трябва да сме напълно наясно с това. И другата тема е Ислямска държава, защо беше създадена, как беше създадена, кой има полза от нея. Ислямска държава, заедно със всички други ислямски държави - те имат една цел - т.е. свалянето на Асад, по нов начин можем да ги разглеждаме като подизпълнители на една голяма друга сила и това все поеме се прокрадва и в американската преса - ето преди десетина дни излезе един доклад в едно доста консервативно издание - Digital watch - където публикува доклад от 7 страници - че Ислямска държава още от периода, когато беше само на иракска територия, е била подпомагана от Запада с финанси, обучение, логистика, военна сила, именно като част от силите, които на един по-късен етап могат да застанат срещу Асад, нещо повече - американското разузнаване, защото там безспорно работят умни, кадърни хора, с опит, те са предвиждали, и това го има в този доклад, че Ислямска държава ще се разпростре извън Ирак, но и в Сирия и, че ще претендира за, ще изкара своите претенции за създаването на халифат.
Водещ: Както и стана. Благодаря Ви за този разговор. Елена Йончева и Боян Чуков.

Снимка: БГНЕС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.