• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Подготвят обществени поръчки за чакалнята за еврото

Подготвят обществени поръчки за чакалнята за еврото

/КРОСС/ българското правителство готви две обществени поръчки за набиране на експерти, които да му помогнат да се подготви за влизането в чакалнята на еврозоната ERM II. Това става ясно от решението, с което Европейската комисия реши да предостави €1,5 млн евро, прието в четвъртък.

Парите по Програмата за подкрепа на структурните реформи са за тази и следващата година, като до декември ще бъдат похарчени 280 000 евро, а 1,22 млн - догодина, съобщава dnes.bg.

България обеща да изпълни 6 предварителни условия, за да бъде допусната до Европейския валутен механизъм, известен като предверието на еврото: да влезе в Банковия съюз, да засили надзора над банките, пенсионните фондове и застрахователните дружества и да промени законодателството за фирмените фалити, прането на пари и управлението на държавните компании, така че да отговарят на европейските стандарти. Срещу ангажимента Еврогрупата обеща да разгледа молбата й за чакалнята догодина.

За да изпълни намерението си правителството ще наеме чуждестранни експерти, които да му помогнат с поправките чрез грант и две обществени поръчки. Грантът в размер на 400 000 евро ще бъде даден без конкурс на кандидати с експертиза в управлението на държавни компании. Те трябва да имат опит в ЕС или съседските държави и да подадат предложение как ще подобрят мениджмънта на държавните фирми.

Според Европейската комисия, икономическите им резултати са слаби и създават рискове за държавните финанси. Брюксел отчита, че управлението на държавните фирми е по-лошо от това в частния сектор, както и на държавните компании в Румъния и Гърция. Финансовото министерство е заявило желание да приравни с помощта на експертите правилата за управлението им със стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за членство, в която София кандидатства безуспешо тази година.

За останалите 1,1 млн евро кабинетът смята да обяви обществени поръчки, чрез които да намери съветници за прокарването на административни реформи, които да ускорят икономическия растеж.

Реформите ще правят правосъдното министерство и ВСС. Министерството търси съвет как да подобри функционирането на системата за фирмените фалити, а ВСС - как да осигури изпълнението на съдебни решения по вземания.

Еврокомисията смята, че процедурата за несъстоятелност е проблем и се налагат допълнителни мерки за скъсяването й, както и за възстановяване на собствеността на кредиторите. Предвижда се и система за събиране на информация и публикуване на решения за несъстоятелност, става ясо от описанието на поръчката.

Международна експертиза се търси и за това как да подбри събираемостта по решенията на първоинстанционните съдилища, и особено на Софийския съд по уреждане за вземания по граждански и търговски дела. Между 50 и 70 % от решенията са такива се изпълняват с огромни закъснения, особено в големите градове, става ясно от решението на Европейската комисия.

Българското правителство е посочило сумата от 1,5 млн евро за техническата помощ с писмо до Европейската комисия още в края на януари. То е поискало европейските средства да се пренасочат към подготовката за влизането в чакалнята за еврото от парите по Програмата за добро управление, финансирана чрез Европейския социален фонд.

Експертите ще бъдат наети от Европейската комисия и други евроинституции, както и от останалите държави от ЕС, уточниха от Комисията за dnes.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.