• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Свищовски села чакат помощ от държавата след порои и градушки (обновена)

Свищовски села чакат помощ от държавата след порои и градушки (обновена)

/КРОСС/ Около 70 000 дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи. Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя е заедно с вътрешния министър Младен Маринов, с който направиха оглед на място на щетите, причинени от интензивните валежи в района на Свищов.

В района, в който се намираме, паднаха градушки, после и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи, заяви министър Танева. По думите й още на втория ден след избирането й за министър са направили Управителен съвет на ДФ „Земеделие". „Взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лв. бюджет. Изплатихме вече обработените протоколи, които бяха за миналата година. До юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани", обясни още земеделският министър.

Танева заяви, че това, което може да направи държавата за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било извършено. В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане - на 23 май приключваме без санкции, а след това тече срокът за санкции. Имаме подадени около 107 000 заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна, коментира тя.

В Свищов се провежда заседание, на което се обсъждат щетите от снощния пороен дъжд и градушка в района. На него присъстват кметът на общината Генчо Генчев, министрите на вътрешните работи и на земеделието - Младен Маринов и Десислава Танева, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов.

Десетки имоти пострадаха в свищовските села Морава, Вардим, Драгомирово, Овча могила, Царевец и Деляновци. За втори път през последните четири дена обилен дъжд и градушка наводниха много къщи и унищожиха земеделската продукция. Прекъснати бяха пътища, изровени са много от улиците в населените места. Отново е прекъсната железопътната линия между Левски и Свищов. Осем пътници са били в пътническия влак. Извозени са с коли на общината. Няма бедстващи хора, увери кметът на община Свищов Генчо Генчев:

„Всички служби работят на терени, разчистваме пътната инфраструктура. Помагаме на хора, където е необходимо. Пристигат министърът на земеделието, комисар Николов, министърът на вътрешните работи и други представители на Министерството на земеделието, които на място да дойдат и да направят оглед, особено на земеделските стопанства, защото всичко вече е заблатено. Не дай, Боже, още един такъв проливен дъжд просто водата няма на къде да отиде и накъде да я изтласкаме повече".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.