• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Гигантска „черна дупка” в Млечния път се събуди след 26 години

Гигантска „черна дупка” в Млечния път се събуди след 26 години

/КРОСС/ Гигантска черна дупка в нашата галактика, която е била в летаргия през последните 26 години, се е активизирала, съобщи Европейската космическа агенция (ESA).

Учените наблюдавали бинарната система V404 Cygni, която се намира на 8000 светлинни години от нашата планета в съзвездието Лебед (Cygnus). V404 Cygni е бинарна система, която се състои от черна дупка с маса 12±3 слънчеви маси и звезда, която е по-малка от нашето Слънце и е от спектрален клас късно G или ранно K (Клас G - звезди от типа на Слънцето с подобни маса и радиус и температура на повърхността (4900-6000) К. Техният цвят е жълт. Клас К - звезди с оранжев цвят и температура (3500-4900) К).

Двете звезди обикалят една около друга и поради близкото разстояние черната дупка е започнала да изяжда звездата и тя, губейки маса, вече е в яйцевидна форма. Това било забелязано на 15 юни от астрономи на ESA и учените били шокирани от космическата гледка. При този тип бинарни системи материята струи от звездата към черната дупка и се събира в диск, който се загрява, светейки ярко в спектъра на ултравиолетовите и рентгеновите лъчи, след което изчезва спираловидно в черната дупка.

Първите признаци на съживяването са били забелязани от телескопа Burst Alert върху спътника на NASA Swift, който регистрирал експлозия от гама-лъчи.

Малко по-късно японският модул MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image) на борда на Международната космическа станция също наблюдавал гама-лъчение от същия космически регион. Интегралната обсерватория за гама-лъчи на ESA започна да наблюдава черната дупка на 17 юни.

„Поведението на този източник на гама-лъчи е необичайно в този момент, с повтарящи се ярки светлинни проблясъци, които продължават по-малко от час. В този интервал той става най-яркият обект в X-ray небето - повече от 50 пъти по-ярък от Ракообразната мъглявина в съзвездието Бик - най-яркият източник във високоенергийното небе", коментира Ерик Куулкерс от Интегралния проект на ESA.

Черната дупка V404 Cygni не е достигала подобна яркост от 1989 г., когато за последно е била наблюдавана от японския X-ray спътник Ginga и високоенергийните инструменти на космическата станция „Мир".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.