• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Човек може да пътува през черни дупки

Човек може да пътува през черни дупки

/КРОСС/ Екип от учени от Университетът в Масачузетс и Колежа "Гуинет" в Джорджия са създали и симулирали модел за движение във времето и пространството чрез черни дупки, пише Science Alert.

Проектът се е разработил под ръководството на професор Гаурав Кхана, който разкрива, че групата му е проверила хипотезата на филма "Интерстелар", в който главният герой попада в Черна дупка и пътува обратно до Слънчевата система чрез нея.

Учените отдавна теоретизират, че черните дупки могат да позволят пътешествия през пространството със скорост по-голяма от тази на светлината, както и дори да направят възможно пътуване във времето или в паралелни вселени.  Екипът на Гаурав Кхана е изследвал по специално въпросът, дали човешкото тяло може да издържи на едно такова пътуване.

Оказва се, че преминаването през черна дупка зависи от нейната големина. Ако черната дупка е малка, то е невъзможно за физически обект да премине през нея, тъй като силите ѝ биха били твърде екстремни и може да разкъсат дори връзките между атомите в човешкото тяло.

Ако черната дупка е свръх масивна и се върти, то силите ѝ биха били достатъчно плавни, че да позволят на човек или космически кораб да премине безаварийно отвъд хоризонта на събитията.

На практика пътуването отвъд хоризонта на събитията през черната дупка Стрелец А * в центъра на Млечния път не би причинило никакви щети по космическия кораб и астронавтите в него.Хоризонт на събитията се нарича теоретичната точка, отвъд която най-общо казано се намира вътрешността на черната дупка. Пропускът през хоризонта на събитията е еднопосочен, и дори светлината не може да излезе обратно извън него. Досега няма обяснение какво се крие във вътрешността на черните дупки.

Учените обаче допълват, че те са изследвали един теоретичен модел, който не включва горещия газ, който се върти около мнозинството от масивните черни дупки. Така на практика космическият кораб ще трябва да преминава и през екстремно високи температури, а това би било сериозна пречка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.