• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Втори кръг за избор на наследник на Тереза Мей

Втори кръг за избор на наследник на Тереза Мей

/КРОСС/ Във Великобритания тази вечер е вторият кръг от гласуване за нов лидер на Консервативната партия. След първия кръг останаха шестима кандидати. Получаващият все по-голяма подкрепа бивш външен министър Борис Джонсън почти сигурно ще бъде един от двамата финалисти в надпреварата, така че тази вечер се очаква да научим кой е с най-големи шансове да се изправи срещу него.

Тази вечер има и друга интрига. Борис Джонсън, който избягва медиите, откакто започна кампанията, се съгласи да участва в телевизионен дебат по Би Би Си на оцелелите кандидати след гласуването. Той не участва в първия дебат по Канал 4, за което бе остро критикуван.

Много приказки се изговориха преди днешния втори кръг. Ако трябва обаче да се придържаме към фактите, то изглежда Борис Джонсън ще увеличи още повече преднината си и да циментира позицията си на един от двамата финалисти в надпреварата. Защото днес Андреа Ледсъм, която отпадна след първия кръг обяви, подобно на други вече отпаднали кандидати, че ще подкрепи Борис Джонсън.

„Мисля, че той е в най-добра позиция да ни извади от ЕС в края на октомври, така че становищата ни са сходни. И второ, убедена съм, че той може да печели избори. Че е човек, който може да обедини отново страната и партията", каза тя.

Сам Джийма - единственият кандидат, който настояваше за втори референдум и който се оттегли преди гласуването да е започнало, междувременно заяви, че Джонсън копира тактиката на Тереза Мей от нейното време на Даунинг стрийт, въпреки че се прави на различен. Джийма изтъкна, че Джонсън винаги е бил интересен, защото е темпераментен, но сега този темперамент го няма в кампанията, защото Джонсън се крие от медиите.

Освен това Джийма заяви, че не вижда кандидат с план Б, всеки говори или за предоговаряне на сделката на Мей или за илизане без сделка. И цитира известен боксьор: „Майк Тайсън каза веднъж: Всеки има план докато не го ударят в лицето. Така че какво ще стане, ако те не могат да предоговорят сделката?"

Днешното гласуване трябва да даде отговор и на въпроса ще успее ли аутсайдерът Рори Стюърт да оцелее, след като набра инерция след телевизионния дебат по Канал 4 и благодарение именно на това, че е по-различен, макар и неговата подкрепа на плана на Тереза Мей да изглежда за мнозина „кауза пердута".

Разбира се, има много слухове за задкулисни игри.

Един от тях е, че някои от лагера на Борис Джонсън могат нарочно да подкрепят Джереми Хънт, защото смятат, че той е по-малко опасен от Майкъл Гоув. Резултатите от гласуването ще станат известни малко след 20 часа българско време, така че тогава ще разберем кой ще участва тази вечер в дебата по Би Би Си.

За да преминат в следващия кръг на гласуване кандидатите трябва да получат минимум 33 гласа от депутатите на Консервативната партия.

По принцип гласуването на депутатите ще продължи до оставането само на двама претенденти и тогава лидерът на партията ще бъде избран от цялата членска маса, която наброява около 160 000 души.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.