• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Отлагат втория етап на проекта "ЕкзоМарс" за 2020 г.

Отлагат втория етап на проекта "ЕкзоМарс" за 2020 г.

/КРОСС/Вторият етап от съвместния проект на Роскосмос и на Европейската космическа агенция (ЕКА) "ЕкзоМарс" се отлага от 2018 за 2020 г., съобщава руското космическо ведомство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Оценявайки възможностите за създаването на условия за успешната реализация на проекта се стигна до извода, че взимайки предвид забавянията при изпълнението на работата на европейските и руските промишлени подизпълнители и на доставката на научни прибори, оптималното решение е да бъде даден стартът на мисията ЕкзоМарс през юли 2020 г.", се казва в съобщение за медиите.

В него се изтъква, че руските и европейските специалисти са положили всички усилия, за да спазят графика на "ЕкзоМарс" с предвидено изстрелване през 2018 г. Но след проведения анализ на специално създадената група от експерти в рамките на Tiger Team, в който са включени специалисти от ЕКА и Роскосмос, беше взето решение за отлагане на старта на проекта.

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" беше изстреляна на 14 март от космодрума Байконур с помощта на ракетата "Протон-М". В състава на мисията са включени апаратът Trace Gas Orbiter и демонстрационният спускаем модул Скиапарели. Те ще пристигнат на Марс през месец октомври.

Орбиталният модул TGO ще търси следи от живот на Червената планета, анализирайки състава на атмосферата й за газове, особено такива съдържащи въглерод, като метана. Той е интересен за учените, защото произходът му е 90% биологичен и се задържа кратко.

Спускаемият апарат "Скиапарели" ще тества технология за навлизане в марсианската атмосфера, спускане и кацане. Тя ще бъде използвана за бъдещия роувър "ЕкзоМарс", който се очаква да бъде изстрелян през 2018 г., за да изследва марсианския грунт в дълбочина, отново в търсене на следи от органичен живот.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.