• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“ АД: Всяко домакинство може да спести разходи

Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“ АД:  Всяко домакинство може да спести разходи

/КРОСС/ Тодор Матев е Директор „Продажби на дребно" в „ЧЕЗ Електро България" АД:

Всяко домакинство може да спести разходи и да увеличи комфорта в жилището си с лесни практически решения, казва той.

- Г-н Матев, как повлияха ниските температури през януари върху потреблението на електроенергия от клиентите Ви в Западна България?
- Традиционно през този месец потреблението на електроенергия в домакинствата се повишава. Причина за това е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление от домакинствата - близо 50% от консумираната електроенергия. За сравнение - в Европейския съюз този дял е значително по-нисък - едва 24%.
По данни на НИМХ средната температура на територията, обслужвана от електроразпределителното дружество на ЧЕЗ в Западна България, през януари 2019 г. е била -0.3 градуса, а през декември 2018 г. е била положителна +0.8 градуса. За сравнение, средната температура през януари 2017 г. е била -5.3 градуса.
Статистиката ни сочи, че през този януари средното потребление на електроенергия в едно домакинство на територията на Западна България е 387 кВт/ч /киловатчаса/. Тези стойности са по-близки до потреблението през януари на 2017 г. - 396 кВт/ч, когато и температурите са били в почти еднакъв диапазон, а през изминалата 2018 г., за същия период, средното количество електроенергия, използвано от едно домакинство, е било 343 кВт/ч.

- Защо често се получава така, че сметките след Нова година са чувствително по-големи в сравнение с предходните?
- Два основни фактора оказват влияние. Първият е, че сметките, които излизат през януари, реално обхващат първия наистина по-студен месец - декември. Другата причина е, че по време на струпвания на почивни дни и празници хората прекарват много повече време в домовете си. Включват се повече и за по-дълго отоплителните уреди, готварските печки се натоварват повече от обикновено, хладилниците също.

- Повишеното потребление повишава и месечните сметки. Какви са възможните решения и стъпки на клиентите за ефективен контрол на консумацията и респективно сметките за електроенергия?
- Най-важно е да използваме разумно и отговорно електроенергията. Голяма част от уредите в домакинствата са значителен консуматор на електроенергия. Всяко домакинство може да спести разходи и да увеличи комфорта в жилището си с лесни практически решения.
Ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло". Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда. Нека не забравяме, че всеки изразходван киловат отдава в околната среда 700 грама въглероден диоксид. 
Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и най-рентабилни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари.
Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни. Те осигуряват гледка, дневна светлина, вентилация и слънчева топлина от слънцето през зимата. За съжаление, през тях също се губи топлина. В общия случай прозорците са причина за 10%-20% от сметката за отопление през зимата. Замяната на обикновената дограма с ПВЦ или алуминиева ще осигури плътно прилепване на прозорците към рамките и спиране на загубата на топлина.
Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова изборът на енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност /А или А+/ и използването им може да намали значително сметките за ток. Грижата за почистването на филтрите на климатиците е и здравословна, и икономична. Много съвременни уреди предлагат специални режими или програми на работа, при които се пести енергия. 
Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и приблизителна консумация на най-често използваните електроуреди в домакинствата са публикувани в подсекция „Енергийна ефективност" на www.cez.bg. Интересни факти и съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията можете да намерите и на фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България" АД - @cezelectrobg.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ще спесъим когато затворят краварските ТЕЦ централи и спрем да плащаме на краварите. Ама ГЕРБ си траят.

22.02.2019 12:13:14

ргртх

Гинка, Гинка ще ни спести от сметките! А пестенето на ел.енергия означава повече семейства на дърва и въглища и съответно - "кристално" чист въздух в градовете и селата ни! Слава на Мъдрите ни Ръководители!

21.02.2019 14:27:20

Всяко домакинство може да спести разходи

Естетсвено, особено ако се спре непрекъснатото и необосновано увеличение на цената на тока за домакинствата!!!

20.02.2019 15:33:16

Анонимен

КОЛКО ДА СПЕСТИМЕ БЕ ИДИОТ-ДА НЕ СМЕ СРЕДНОВЕКОВИЕ. МАЗЕН ПЛЪХ

19.02.2019 15:28:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.